Hrvatski radio

Radio Osijek

Influenca ptica potvrđena kod labudova u Vukovarsko-srijemskoj te 3 sive čaplje u Kopačkom ritu

05.01.2022.

11:51

Autor: Radio Osijek/TM

Crvenokljuni labud

Crvenokljuni labud

Foto: Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode / -

Ovih su dana potvrđeni novi slučajevi visoko patogene influence (VPIP) ptica podtipa H5N1 u četiri crvenokljuna labuda s područja Zagrebačke (jezero Siromaja), Istarske županije (Novigrad, ušće rijeke Mirne) i Vukovarsko- srijemske županije (utok rijeke Spačve i Bosuta). Tijekom prosinca 2021. godine na području Osječko-baranjske županije, na dvije lokacije u Parku prirode Kopački rit potvrđeni su slučajevi zaraze kod tri sive čaplje.

Kako je priopćeno iz Ministarstva poljoprivrede, do sada je u razdoblju od studenog 2021. do siječnja 2022. godine VPIP potvrđen na jednom gospodarstvu s domaćom peradi (Sisačko–moslavačka županija) te u ukupno 16 divljih ptica (Sisačko-moslavačka županija - 7 divljih ptica, Međimurska županija - 1 divlja ptica, Splitsko- dalmatinska - 1 divlja ptica, Osječko-baranjska županija - 3 divlje ptice, Zagrebačka županija - 1 divlja ptica, Istarska županija - 1 divlja ptica, Vukovarsko-srijemska županija - 2 divlje ptice).

"Podsjećamo da su zbog pojave visoko patogene influence ptica u Republici Hrvatskoj od 5. prosinca 2021. godine na snazi stroge preventivne mjere određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske objavljenom u Narodnim novinama broj 132/2021. Mjere propisane za cijelu zemlju odnose se na obaveznu provedbu higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi. Obavezno je držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi", ističe se u priopćenju. U svrhu ranog otkrivanja visoko patogene influence ptica, iznimno je važno nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu.

"Ovim putem Ministarstvo poljoprivrede apelira na odgovorno ponašanje svih posjednika peradi i ptica u zatočeništvu sa zamolbom da se pridržavaju odredbi Naredbe kako bi se spriječila daljnja pojava bolesti u domaćim uzgojima peradi te širenje ove bolesti i time umanjili mogući veliki gubici u peradarstvu i gospodarstvu općenito", navodi se i dodaje kako je Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane osigurala 24-satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti kod divljih ptica.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.