Hrvatski radio

Radio Osijek

Inicijativa mladih "Uljepšajmo tržnicu"

03.01.2022.

13:06

Autor: Radio Osijek

Osječka glavna tržnica

Osječka glavna tržnica

Foto: HRT / Radio Osijek

U sklopu projekta "Uljepšajmo tržnicu", u suradnji s Tržnica d.o.o. raspisan je foto natječaj "Živi zdravo, hrani se zdravo", koji traje do 10. siječnja, u kojem se pozivaju mladi da osmisle koncept fotografije sa temom tržnice, proizvoda sa tržnice, održivog razvoja i zdravog načina života. 


"Volite li ići na osječku tržnicu? Jesu li vam bitni domaći proizvodi? Odlazi li mlađa populacija na tržnicu?" pitanja su na koja pokušava odgovoriti tim studentica - projektom pod nazivom „Uljepšajmo tržnicu“, u suradnji s Tržnicom Osijek, žele mladima približiti kulturu i duh tržnice (poticanje na zdrav stil života, proaktivnost, održivi razvoj) te predstaviti tržnicu kao „kulturno dobro“ za koje se vrijedi brinuti. Projekt je potekao iz natjecanja Shoot by Youth koji se održao 2021. godine, a namijenjen je bio prvenstveno mladima i cilj mu je bio prikazati problem zajednice, nekog mjesta ili grada te konačno rješenje i vlastite ideje kako to poboljšati. „Htjeli bismo očuvati kulturu i duh tržnice (dugotrajna povijest odlaska građana na tržnicu i njihov suživot) te prenijeti na mlade ljubav i brigu o svom vlastitom zdravlju, o zaštiti okoliša i o lokalnoj zajednici. Cjelokupna svrha je privući mlade na tržnicu, razviti tržnicu, podići je na više standarde (eko, izgled, interaktivni sadržaji, informiranost mladih, pristupačnost, odnosno modernizacija) i proširiti potrebu za potrošnjom. Ciljana skupina su nam mladi, iz razloga što je to populacija koja najmanje posjećuje tržnicu te sa znanjem da budućnost ostaje na mladima vrijedno je dati priliku da se povežu s njom i da uvide zašto je tržnica važna vrijednost za zajednicu i pojedinca te kako je ona mjesto puno ljubavi i zajedništva“, istaknula je Viktorija Klasić, suradnica projekta “Uljepšajmo tržnicu”.

Zadatak sudionika foto natječaja je predati 1-5 fotografija s motivima koji ih vežu uz Glavnu tržnicu Osijek i općenito zdrav stil života u Slavoniji, a na natječaj su pozvani mladi od 18 do 28 godina. Pobjednici će biti proglašeni 17. siječnja, a nagrade će biti dodijeljene na dan otvaranja izložbe, 30. siječnja. Želja je da izložba fotografija na glavnoj osječkoj tržnici bude trajna, kako bi „tržnica postala ugodnije mjesto za građane i posebno mlade.”

O projektu "Uljepšajmo tržnicu" Viktorija Klasić govorila je u našem programu:

Viktorija Klasić o projektu "Uljepšajmo tržnicu"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.