Hrvatski radio

Radio Osijek

Inovativna proizvodnja organskih gnojiva

30.06.2022.

12:59

Autor: Radio Osijek

Organska gnojiva

Organska gnojiva

Foto: M.Milas / Radio Osijek

U projektu koji se veže i za proizvodnju supstrata za uzgoj presadnica sudjeluje  regionalna samouprava  te komunalne tvrtke iz pet slavonskih županija. 

 Neke od tema današnje radionice koja se održava na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku su Drvna sječka kao poboljšivač tla, Evaluacija kvalitete komposta, Kompostiranje konjskog stajskog gnoja i lišća uz dodatak mikrobioloških pripravaka te Kompostiranje lišća uz dodatak mikrobioloških pripravaka i drvne sječke. "Ideja je da nakon dvije godine istraživanja pokrenemo javnost i dionike koji bi mogli proizvoditi i koji mogu gospodariti s organskim otpadom i ugljikom, a sve u cilju očuvanja plodnosti tla i povećanja razine humoznosti, jer smo posljednjih godina utvrdili da imamo 50-tak posto tala s manje od 2 posto humusa. Projekt traje do prosinca ove godine, a glavni je cilj - uz razvoj istraživačkih sposobnosti FAZOS-a i osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta - pokušati organizirati proizvodnju organskih gnojiva. Naime uvozimo značajnu količinu peletiranih organskih gnojiva pa želimo povećati domaću proizvodnju te da istodobno zbrinemo na odgovarajući način sav organski otpad iz poljoprivredne proizvodnje ponajprije, ali i iz ostalih sektora koji ga proizvode", istaknuo je voditelj projekta, profesor Zdenko Lončarić." 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.