Hrvatski radio

Radio Osijek

Inovativne i zelene tehnologije u osječkom KBC-u

18.02.2022.

13:28

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

uređaj Griffon u KBC Osijek

uređaj Griffon u KBC Osijek

Foto: press trvtke Griffon / Griffon

Osječki Klinički bolnički centar uveo je prije sedam mjeseci inovativnu zelenu tehnologiju zbrinjavanja biootpada. Među prvima u Hrvatskoj odlučili su se za novo rješenje koji im, uz to što brinu za okoliš, omogućuje i znatnije uštede. Više o tome u programu Radio Osijeka govorio je tehnolog, inženjer kemije Ilija Dorčić.

"Dok ostali dijelovi Hrvatske imaju  velikih problema s biootpadom i zbrinjavanjem ostataka hrane, u osječkom Kliničkom bolničkom centru  prije 7 mjeseci odlučili su riješiti zbrinjavanje ostataka hrane uporabom uređaja Griffon.  "Griffon uređaji koriste inovativnu zelenu tehnologiju za razgradnju ostataka hrane koja se zasniva na posebnoj smjesi mikroorganizama i enzima koji razgrađuju hranu do njenog potpunog raspadanja. Odnosno, složenim procesima komadići hrane se pretvaraju u vodu, koja se potom ispušta u postojeću kanalizaciju", pojašnjava tehnolog Dorčić.

Griffon u KBC, Ilija Dorčić

"Takav je pristup zbrinjavanju ostataka hrane potpuno je inovativan u Hrvatskoj i u velikoj je prednosti nad postojećim rješenjima po svojoj zelenoj održivosti i značajnim uštedama koje donosi" ističe naš sugovornik te dodaje da KBC Osijek tako već mjesecima Griffon uređajem uspješno rješava i do tone dnevno ostataka hrane odmah u svojoj kuhinji, na zelen i održiv način.

Prednosti su ovakvog načina zbrinjavanja biootpada smanjenje emisija CO2, nema prijevoza otpada kamionima, smanjenje emisija metana jer ostaci hrane na odlagalištima otpada emitiraju metan, jedan od najštetnijih stakleničkih plinova za okoliš. Nestaje potrebe za odlagalištima, smanjena je količina biootpada, te eliminiraju troškove skladištenja, prijevoza,odlaganja i administracije.

Oprimjerimo to i podatkom da je KBC Osijek koristeći Griffon uređaj samo u mjesec dana spriječio da 30 tona ostataka hrane završi na odlagalištu otpada, na put hrvatskim cestama nije krenulo 30 kamiona a velike količine metana i ugljičnog dioksida neće završiti u atmosferi.

uređaj Griffon u KBC Osijek

uređaj Griffon u KBC Osijek

Foto: press tvrtke Griffon / Griffon

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.