Hrvatski radio

Radio Osijek

Internet prevaranti opet vrebaju

03.04.2020.

13:20

Autor: Radio Osijek//TM

Foto: MUP RH

Foto: MUP RH

Foto: - / -

U posljednjih nekoliko dana na adrese elektroničke pošte građana ponovno su počele stizati zlonamjerne poruke (phishing mail) koje za cilj imaju krađu podataka za pristup internetskom bankarstvu građana, upozoravaju iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Napadači se u poruci predstavljaju kao služba zadužena za sigurnost u banci i upozoravaju građane da je treća strana imala pristup njihovim kreditnim karticama te su zbog toga privremeno morali blokirati rad sa kreditnim karticama. Kako bi ponovo mogli raspolagati svojim kreditnim karticama od građana traže da slijede poveznicu u poruci putem koje bi se trebali prijaviti na Internet bankarstvo svoje banke i potvrditi svoj identitet.
"Upozoravamo građane da, ako dobiju takve poruke, nipošto ne otvaraju poveznice u poruci, nego da izbrišu poruku jer se radi o pokušaju krađe njihovih osobnih podataka i pokušaju neovlaštenog pristupa internetskom bankarstvu", poručuju iz MUP-a.
Poruke koje građani dobivaju na svoje račune elektronske pošte izgledaju ovako:

Dragi kupče,

Nedavno smo pregledali vaš račun na kreditnoj kartici i sumnjamo da je vašoj kreditnoj kartici mogla pristupiti neovlaštena treća strana.

Zaštita sigurnosti vašeg računa na kreditnoj kartici naša je glavna briga, stoga smo kao preventivnu mjeru privremeno blokirali pristup osjetljivim značajkama računa kreditne kartice.

Da biste vratili pristup svom računu, trebate nas KLIKNITE OVDJE i potvrdite svoj identitet

Kliknite ovdje za nastavak i potvrđivanje podataka vašeg računa kako biste izbjegli potpuno zatvaranje

Hvala vam.

Iskreno,

Služba za korisnike

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.