Hrvatski radio

Radio Osijek

IT sektor povezuje Osijek i Južnoafričku Republiku

04.03.2019.

12:42

Autor: Radio Osijek / IF

IT sektor povezuje Osijek i Južnoafričku Republiku

IT sektor povezuje Osijek i Južnoafričku Republiku

Foto: - / -

Veleposlanika Južnoafričke Republike u Budimpešti Pietera Andriesa Vermeulena primio je osječki gradonačelnik Ivan Vrkić sa suradnicima. Istaknuli su suradnju u IT sektoru u kojem su osječke i južnoafričke tvrtke već razmijenile neke projekte, a želja je poslove povećati.

O dodirnim točkama u razvoju dviju država, razgovaralo se na susretu s južnoafričkim veleposlanikom, a kada je Osijek u pitanju poseban je interes veleposlanik iskazao za suradnju u IT sektoru. Gradonačelnik Ivan Vrkić poručio je da će se odnosi razvijati dalje i suradnja produbljivati na obostranu korist. Zahvalnost je iskazao veleposlaniku koji je nakon Zagreba posjetio Osijek jer je prepoznao potencijal i razvoj IT industrije u gradu.
Veleposlanik Pieter Andries Vermeulen pojasnio je zašto je odabrao posjet Osijeku.
"Zanimljivi su politički procesi kroz koje su prošli Južnoafrička Republika i Osijek. Pojasnio sam gradonačelniku da ove godine JAR proslavlja 25 godina slobode, s pogladom na dugi put koji smo prošli, ali i izazovima koji su još pred nama. A glavni problemi s kojima se Južnoafrička Republika suočava su siromaštvo, nezaposlenost i nejednakost, koji su međusobno povezani, dok su najviše pogođeni mladi ljudi. Stoga nastojimo obučiti mlade i osposobiti ih za posao, povući ih prema četvrtoj industrijskoj revoluciji. Zato nas je privukao Osijek jer smo primijetili što se ovdje događa s razvojem IT sektora, neke osječke tvrtke već su radile u Južnoafričkoj Republici, i to želimo primijeniti i u našoj zemlji. Na današnjem smo sastanku s gradonačelnikom i suradnicima saznali još i više, upoznali se s izazovima s kojima se susreće Osijek i kako se s njima nosi. Došli smo kako bismo nešto naučili i kako bismo izgradili međusobne veze pa se nadam da je ovo tek početak i da neće biti jedini susret.", zaključio je veleposlanik Vermeulen.
Zvonimir Radoš uime inicijative Osijek Software City pojasnio je veleposlaniku što oni rade, od djelatnosti kojima se bave, do načina integracije edukativne zajednice, odnosno suradnje s fakultetima i obrazovnim ustanovama, kao i s lokalnom upravom u rješavanju nekih infrastruksturnih problema. Slične probleme imaju i u Južnoafričkoj Republici pa je dogovorena razmjena iskustava i rješenja, rekao je Radoš.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.