Hrvatski radio

Radio Osijek

Ivan Radić - novi gradonačelnik Osijeka

30.05.2021.

20:50

Autor: Tatjana Mautner

Ivan Radić - novi gradonačelnik Osijeka

Ivan Radić - novi gradonačelnik Osijeka

Foto: - / -

Prema prvim privremenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva HDZ-ov Ivan Radić novi je gradonačelnik Osijeka. Ivan Penava ostaje gradonačelnik Vukovara, a u utrci za vukovarsko-srijemskog župana pobijedio je HDZ-ov kandidat Damir Dekanić.

Već prema prvim izlaznim anketama agencije Ipsos objavljenima u 19 sati bilo je izvjesno da je Ivan Radić novi gradonačelnik Osijeka – za njega je prema tim podacima glasovao 63,14 posto onih koji su danas izašli na izbore, dok je Berislav Mlinarević dobio 36,86 posto glasova.Anketirani su birači koji su na birališta izašli do 17,30. Izlaznost je u Osijeku do tada iznosila 21,53%.
"Zahvalio bih svim biračima, bez obzira kome su dali glas. Tko ne bi bio zadovoljan takvim rezultatima, siguran sam da će i službeni rezutati to potvrditi", prva je reakcija HDZ-ovog kandidata Ivana Radića.
"Rezultat je i više nego dobar, ali nema euforije, već smo fokusirani na ono što nas čeka. Imamo veliku odgovornost prema biračima, a ovo je povijesna prilika za grad Osijek s obzirom na preduvjete. Učinit ćemo sve da povjerenje birača i opravdamo. Osijek nema vremena za čekanje, dugo se za ovo pripremamo. Nemamo 100 dana za prilagodbu. Napravili smo detaljan program i dat ćemo sve od sebe da ga provedemo čim prije, kako bismo pokazali da smo spremni. Željni smo dokazivanja", izjavio je za Hrvatski radio, prema svemu sudeći, budući zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.

Izlazne ankete potvrdili su i prvi privremeni rezultati koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo:

U Osijeku su prebrojani svi glasovi – obrađeno je 117 biračkih mjesta i Ivan Radić (HDZ, Nezavisna lista Ante Đapića, ANU, HSU, BUZ, HSLS, DHSS) uvjerljivo je s 15.526 glasa pobijedio kandidata Domovinskog pokreta i Mosta Berislava Mlinarevića, čije ime su zaokružila 9.241 birača.
U izjavi novinarima u izbornom stožeru HDZ-a Radić je istaknuo kako je pobjedu ostvario s velikom razlikom, ali nema mjesta euforiji jer Osijek nema vremena za čekanje. "Čuo sam se s gradonačelnikom Ivicom Vrkićem, čim prije ćemo obaviti primopredaju, krenuti na posao i pokrenuti grad, kao što sam govorio u kampanji. Osijek mora biti prava slavonska metropola i pokretač razvoja Slavonije", rekao je Radić.
S obzirom da HDZ s partnerima ima većinu i u osječkom Gradskom vijeću, Radić ističe kako je to bitno zbog stabilnosti, ali i da se čim prije počne pripremati prva sjednica Vijeća.
Zahvalio je svim biračima koji su izašli na izbore, neovisno o tome za koga su glasovali, te čestitao protukandidatu Mlinareviću na ostvarenom rezultatu.
Pozivam sve vijećnike u Gradskom vijeću da budemo konstruktivni i predlažemo dobre projekte, a kao gradonačelnik ću biti uključiv i prihvatit ću sve dobre projekte kako bi napravili najbolje za naš grad, poručio je Radić.
Najavio je kako će, nakon primopredaje, prvo održati sastanak sa svim pročelnicima gradskih upravnih odjela i direktorima gradskih javnih poduzeća, vidjeti koji su projekti u postupku, što se planira, te na temelju novih projekata pokrenuti grad.

Rezultati iz ostalih gradova u Osječko-baranjskoj županiji

Goran Aladić, kandidat grupe birača novi je gradonačelnik Donjeg Miholjca – on je dobio 1682 glasa, dok je HDZ-ov kanidat Dražen Trcović dobio 1543.
Prema privremenim rezultatima koje je objavio DIP, HDZ-ov Marin Mandarić osvaja drugi gradonačelnički mandat – za njega su glasovala 5.354 birača, dok ih je 2.942 povjerenje dalo kandidatkinji grupe birača Mirjani Adrić.

U Marijancima, gdje je obrađeno 83 posto biračkih mjesta, načelničko mjesto osvaja Darko Dorkić (HDZ), koji ima dvostruko više glasova od kandidatkinje grupe birača Jasmine Mesaroš.

Tomašević, Puljak i Filipović slave u Zagrebu, Splitu i Rijeci

Tomislav Tomašević (Možemo) novi je zagrebački gradonačelnik – izlazne ankete govore da mu je povjerenje dalo 68,27 posto glasova, dok je Miroslav Škoro (Domovinski pokret) dobio 31,73 posto. U splitsku Banovinu ulazi Ivica Puljak (Centar), koji je osvojio 59,19 posto, osam posto više nego HDZ-ov Vice Mihanović. 
Rijeka ostaje u rukama SDP-ovog gradonačelnika – Marko Filipović s 57,84 posto petnaestak posto je jači od drugog kandidata grupe birača Davora Štimca.Reakcije na izlazne ankete - Mirta Milas i Iva Fijala

Iva Fijala i Mirta Milas - reakcije na izborne rezultate

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.