Hrvatski radio

Radio Osijek

Iz Vionice u Gajić stigao novi oltar i kip Gospe međugorske

18.12.2021.

20:18

Autor: HRT Radio Osijek

Oltar u Gajiću

Oltar u Gajiću

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

U baranjskom mjestu Gajiću, u Općini Draž, niknula je nova crkva iako se toj ideji protive lokalni župnik iz Draža i đakovačko-osječki nadbiskup. Mještani sljedeće godine očekuju i posvetu crkve te ujedinjenje župa iz Draža i Duboševice. Crkvu gradi Udruga vinara i vinogradara Sveti Martin iz Gajića, a za ideju i provedbu najodgovornija je predsjednica te udruge Janja Čeliković. 


Janja Čeliković priznala nam je kako je gradnja crkve u Gajiću bila posljednja želja njenog pokojnog oca i ona se odlučila na taj pothvat. Svjedočila je gradnji i posveti malene crkve u selu Ovčari kod Đakova u kojem živi tek sedam obitelji, a posebno se radovala gradnji crkve tijekom progonstva. Kao dugogodišnja turistička djelatnica, direktorica turističkih zajednica Baranje i Belišća i utemeljiteljica nekoliko kulturnoumjetničkih društava i tradicijskih manifestacija, Janja Čeliković stekla je mnoštvo prijatelja uz čiju je potporu u lipnju prošle godine počela graditi malu crkvu s dvoranom površine 70-ak četvornih metara. Nevoljko nam je priznala kako će cijeli projekt koštati oko 900 tisuća kuna, a početna sredstva osigurana su humanitarnim koncertom u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Većina je sredstava zapravo donacija građevinskog materijala i opreme, a u gradnju su se uključili brojni prijatelji iz Hrvatske i inozemstva, među njima poznati televizijski voditelj Branko Uvodić, crkveno zvono donacija je iz Poljske.... 

Posebno je bilo veselo danas jer je u Gajić stigla skupina prijatelja iz Vionice, mjesta u župi Međugorje i Općini Čitluk. Vodio ih je Damir Mandarić, predsjednik HKUD-a Sveti Marko koji je povezan s Janjom Čeliković jer su nekoliko godina sudjelovali na folklornim manifestacijama u Bocanjevcima i Belišću. Dugogodišnje prijateljstvo rezultiralo je prelijepim darom crkvi uoči Božića. Kada su se Vioničani obratili Marinu Radišiću, načelniku Općine Čitluk i objasnili kako doniraju oltar za novu crkvu u Gajiću u Baranji, on je odlučio "pojačati" donaciju kipom Gospe međugorske u prirodnoj veličini. 

Poslušajte našu priču o gradnji crkve u Gajiću, koju ćemo objaviti i u emisiji Nedjeljom zajedno, 19. prosinca 2021. godine od 20 sati. 

Više fotografija na Facebooku Radio Osijeka.

U Gajić stigao oltar iz Međugorja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.