Hrvatski radio

Radio Osijek

“Izazovi poljoprivrede u uvjetima klimatskih promjena”

19.09.2023.

12:50

Autor: Radio Osijek

Redovita profesorica na FAZOS-u Brigita Popović

Redovita profesorica na FAZOS-u Brigita Popović

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Naziv je to 1. međunarodne dvodnevne znanstvene konferencije pod nazivom  čiji je organizatore Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Okupio je stotinu sudionika iz cijeloga svijeta,  među ostalim iz Australije, SAD-a, Novog Zelanda, Afrike i sjeverne Europe. 

Dekan Krunoslav Zmaić istaknuo je kako se FAZOS želi nametnuti kako institucija koja je otvorila ova pitanja, ključna za poljoprivredu te traži rješenja,a s obzirom da se najveći dio poljoprivredne proizvodnje nalazi upravo u istočnoj Hrvatskoj. "Svjedoci smo globalnog zatopljenja i rasta dnevnih temperatura. Imamo problema s olujnim nevremenima, s manjkom ili viškom oborina, a pitanje je i koliko smo kroz inovativne tehnologije uspjeli odgovoriti na izazove samog sortimenta. Javljaju se i nove bolesti i štetnici, a mnoga se zaštitna sredstva na razini EU ukidaju i za njih nemamo primjerenu zamjenu. Dodatan je izazov za samu poljoprivredu zadržati OPG-ove u ruralnom prostoru". Redoviti profesor Danijel Jug istaknuo je kako klimatske promjene utječu negativno na sve aspekte naših života -od poljoprivrede, građevinarstva, prava, književnosti... Utjecaj klimatskih prilika na domaću poljoprivredu već je sada iznimno velik. Hrvatska je u regiji koja je pod najvećim negativnim utjecajem klimatskih promjena. Procjene za budućnost nisu sjajne. Znanstvenici predviđaju da će one biti sve jače. Postoje različite platforme u svijetu koje mogu ublažiti posljedice klimatskih promjena. Jedna je od njih konzervacijska  poljoprivreda, a u sklopu nje konzervacijska obrada tla. Na ovom skupu pokušavamo dati odgovore na brojna pitanja. Znanost nije konačna, svaki se dan događa nešto novo u znanosti, a tako je i po ovom pitanju. Tražimo i nudimo ovdje rješenja i kada napravimo određene konsenzuse oko toga što bi možda bilo najprimjenjivije za hrvatsku poljoprivredu, tada to pokušavamo aplicirati do krajnjih korisnika, naših poljoprivrednika."      Galerija
Klimatske promjene, Foto: M.Milas/Radio Osijek
Klimatske promjene, Foto: M.Milas/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.