Hrvatski radio

Radio Osijek

Izlazak iz Laslova kruna je laslovačke obrane nakon 152 dana

24.11.2021.

15:14

Autor: Radio Osijek

Izlazak iz Laslova kruna je laslovačke obrane nakon 152 dana

Izlazak iz Laslova kruna je laslovačke obrane nakon 152 dana

Foto: - / -

Na današnji dan 1991. godine okupirano je Laslovo, mjesto s većinskim mađarskim stanovništvom koje je nakon opsade Ernestinova ostalo u okruženju. Branili su se 152 dana i bili prva crta južne obrane Osijeka. Danas su počast poginulima odala brojna izaslanstva.

Obrana Laslova trajala je čak 152 dana i bila je prva linija južne obrane Osijeka, udaljenog samo 19 kilometara. Nakon 18. studenoga i pada Vukovara te 20. studenoga i pada Ernestinova, mjesto je četiri dana bilo u potpunom okruženju. Branitelji i civili odlučili su se na proboj iz opkoljenoga Laslova jer neprijatelj je uništavao sve pred sobom. Iz mjesta su se izvlačili u dvije kolone s 257 branitelja i civila među kojima je bilo i 27 ranjenika. Zapovjednik obrane Laslova Ladislav Kočiš prisjećajući se tih dana, danas je sretan što su se odlučili na proboj i tako spasili ljude. Na popisu je nestalih još 10 osoba, 4 branitelja i 6 civila iz Laslova.
Brojna su izaslanstva danas položila vijence i zapalila svijeće, među njima i izaslanik ministra unutarnjih poslova, načelnik Policijske uprave Osječko-baranjske Ladislav Bece koji napominje da se kaznene prijave protiv zločina podnose i dalje. Odjel za ratne zločine intenzivno radi i dalje, a ove su godine podnijeli četiri kaznene prijave za dvadeset jedno kazneno počinjeno u ratu na području Osječko-baranjske županije.
U bici za Laslovo poginulo je i nekoliko stranih dragovoljaca iz Internacionalnog voda koji su činili Amerikanci, Španjolci, Mađari, Slovenci.
U čast hrvatskim braniteljima i civilima Laslova održan je i 3. polumaraton Osijek-Laslovo, od spomenika crvenom fići do spomen ploče proboja u Laslovu.

Sjećanje na proboj iz Laslova

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.