Hrvatski radio

Radio Osijek

Izložba "Blago donjogradske crkve"

26.09.2014.

07:22

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prigodom 300 obljetnice župne crkve Preslavnog Imena Marijina u Osijeku svetom misom završena je jubilarna godina, a nakon mise otvorena je izložba „BLAGO DONJOGRADSKE CRKVE“.

Izloženi su nacrti kapelica; Gospe Snježne, sv. Roka, sv. Križa i župne crkve, vrijedni kaleži, relikvijari, misnice, te pozitiv iz 1674. godine.
Izložbu su organizirali dr. sc. Zlata Živaković-Kerže iz Osijeka i dr. sc. Dragan Damjanović iz Zagreba.

Povijesna sakralna baština Donjega grada nijemi je svjedok prohujalih vremena, koja govore koliko je i kako naš ovdašnji narod ljubio svoju vjeru i Crkvu. Mnoštvo sačuvanih vrijednih kaleža, relikvijara, misnica, ručnoga rada, a i sami nacrti bogato opremljenih župnih kapela prikazuju prebogato srce siromašna čovjeka koji je katkada možda odvojio i od „svojih usta" za slavu Božju i darovao svojoj Crkvi. Na mnogim predmetima izloženima ovom prigodom piše da ih je netko darovao s određenom nakanom kao zahvalnost Bogu ili Gospi za neko primljeno dobro ili uslišanu molitvu. Veći su dio tih vrijednih eksponata također zavjetni darovi mnogih vjernika koji su htjeli ostati anonimni, jer pritom zapravo nisu bili važni ljudi, to nisu darovi ljudima, već Bogu.

Izložba koja stoji pred nama i koja će ostati u donjogradskom pastoranom centru kao trajna i time stalno dostupna, proizlazi iz zamisli dvoje ljudi što su se udružili svojom stručnosti i znanjem, a ponajviše širokim slavonskim srcem - dr. sc. Zlate Živaković- Kerže i dr. sc. Dragana Damjanovića. Njihov je cilj bio pokazati ljepotu i bogatstvo ne samo prelijepe drevne župne crkve, koja daje posebno prepoznatljivu vizuru Donjem gradu, već i njezino unutarnje blago koje inače nije svakomu dostupno.

Promatrajuću povijesnu sakralnu baštinu Donjega grada i proučavajući njezino porijeklo, starost i vrijednost, ostajem kao vjernik zadivljen, ali i zatečen pitanjem: Jesu li naši pretci imali snažniju i veću vjeru od nas danas? Oni su živjeli u mnogo većem siromaštvu od nas, standard njihova života bio je na daleko nižem stupnju. Vjerujem da je riječ „kriza" koju u posljednje vrijeme sve češće rabimo, označavala za njih daleko težu situaciju nego što je naša današnja. Gledajući blago sakralne baštine koje je dar vjernika Župi Preslavnoga Imena Marijina, postajemo svjesni iznimne požrtvovnosti naših predaka, nesebičnosti u darovima kojima su obogaćivali svoju Crkvu i otvorena vjerničkoga srca koje je u svemu vidjelo slavu Božju.

Proslava 300. obljetnice početka gradnje osječke donjogradske crkve i tom prilikom postavljena izložba njegove povijesne sakralne baštine pokazuju nam životnost te župne zajednice od njezina početka do danas. Rekli su stari latini da je povijest učiteljica života. Ova nam izložba to jasno i otvoreno pokazuje.

Želimo proslavom 300. obljetnice i ovom vrijednom izložbom istaknuti da je Osijek dio slavne kršćanske europske civilizacije, a Donji grad stara jezgra, nasljednica drevne Murse, okićen bogatom povijesti koja nam u ovim kriznim vremenima dovikuje da je naše dostojanstvo veliko i da se ne bojimo budućnosti, stoji u predgovoru donjogradskog župnika, vlč. Ivana Jurića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.