Hrvatski radio

Radio Osijek

Izložba Stephana Lupina Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti

05.04.2022.

21:50

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Izložba Stephana Lupina Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti

Izložba Stephana Lupina Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti

Foto: Radio Osijek / KI / HRT

U Muzeju Slavonije Osijek otvorena je izložba "Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti" Stephana Lupina, svjetski poznatog i priznatog umjetničkog fotografa i kipara. Izložba ima humanitarni aspekt, a cilj je donacijama prikupiti novce za nabavu opreme za potrebe integracije raseljene djece iz Ukrajine smještene u gradu Osijeku i okolini.

O broju djece iz Ukrajine, otvarajući izložbu, govorio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Vladimir Ham: "Trenutačno u Osijeku ima 93 djece iz Ukrajine koji su zahvaljujući naporima Grada Osijeka integrirani u sve one tokove koji su djeci potrebni, od integracije u nastavu u osnovnim školama do vrtićke skupine u našem Kulturnom centru i predstave u Dječjem kazalištu."


Izložbu je postavila voditeljica Odjela za edukaciju i promidžbu Muzeja Slavonije Jesenka Ricl koja je napomenula kako će se "novac prikupljen u ovoj humanitarnoj akciji, koju je pokrenuo ovaj osebujni, ali skromni umjetnik, na najbolji način iskoristiti za pomoć djeci iz Ukrajine. Cijela Hrvatska duboko suosjeća s ukrajinskim narodom i njihovim patnjama. Mnogi će Osječani i tvrtke darovati novac u povodu ove humanitarne akcije. Za akciju za raseljenu djecu iz Ukrajine mogu uplatiti do 18. svibnja. Do tada posjetitelje u osječkom Muzeju Slavonije čeka i Lupinova izložba."


Stephan Lupino u svijetu je prepoznat po fotografijama New Yorka '80-ih godina prošlog stoljeća, a uz te su fotografije njegovi briljantni portreti, aktovi i modne fotografije objavljeni u prestižnima svjetskim časopisima kao što su Photo, Zoom, Vogue, King, Max, Playboy, L'Europeo, L'Espresso, Per Lui i mnogim drugima. Unatoč tomu, u posljednjih petnaestak godina učinio je zaokret koji je rezultat njegove duboke uronjenosti u stvarnost, stoga njegova recentna djela izravno korespondiraju s dugotrajnim promišljanjem i sebe i svijeta vibrirajući aktualne rezonance vremena: "Za ovo smo se odlučili sad, pred mjesec dana. Dogovarali smo izložbu, a nismo znali još za Ukrajinu. Kad je bila izložba u Vukovaru nismo znali da će se ovo desiti i sad kada se ovo desilo onda smo to odlučili da ćemo raditi to za djecu Ukrajine. Poruka bi bila da se ljudi promjene, da ljude da se nadahnjuju, da pomognu s prilozima za tu djecu. Poruka je uvijek ista moja: "umjetnost treba mijenjati svijet na dobro".


Sudjelovati možete uplatom novčane donacije (građani i pravni subjekti) na račun posebno otvoren za humanitarnu akciju:

Hrvatska poštanska banka

IBAN: HR7623900011500227469

SWIFT/BIC:HPBZHR2X

Model: 00

Opis plaćanja: "za djecu iz Ukrajine"


Donacije je moguće uplaćivati od 5. travnja do 18. svibnja ove godine.

Ham, Ricl i Lupino

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.