Hrvatski radio

Radio Osijek

Jakovina posjetio đakovačku ergelu

29.03.2014.

14:53

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od 3500 tisuće hektara državnog poljoprivrednog zemljišta na području Đakovštine, više od 2300 hektara stavljeno je u funkciju. Zbog velikog broja prigovora za preostalih će 900 hektara tek biti raspisan natječaj u idućim mjesecima. Rekao je to, među ostalim, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Jakovina je istaknuo kako đakovačka državna ergela u posljednje dvije godine bilježi pozitivne poslovne rezultate i rast broj posjetitelja. Velika su šansa u daljnjoj modernizaciji ergele europski fondovi, ponajprije kako bi se dovršilo uređenje jahaonice. Vrijednost radova procjenjuje se na pet milijuna kuna, a trebali bi biti dovršeni do kraja 2015. godine.  

A iako je novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim je u prošloj godini u funkciju stavljeno više od 50 000 hektara, mnogo bolji od prethodnoga, u dijelu prikupljanja dokumentacije i vremena koji je za taj posao potrebno utrošiti (prema analizama od 120 do 140 dana) i on je pokazao manjkavosti pa su nužne promjene pravilnika.

Novinare je zanimalo i hoće li konačno biti riješen slučaj Đakovština i obeštećeno 520 seljaka koji potražuju sedam milijuna kuna. Jakovina je pojasnio kako o tome pregovara s ministrom financija Slavkom Linićem i kako vjeruje u rješenje tog problema. Rekao je i kako je slučaj Đakovština samo jedan u nizu kostura iz ormara koje mu je u nasljeđe ostavila bivša vlast.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.