Hrvatski radio

Radio Osijek

Jakovina: točno će se utvrditi poplavljeni usjevi

27.06.2014.

17:57

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako bi utvrdila šteta od poplave na poljoprivrednim usjevima na području županjske Posavine, načinit će se još jedna analiza, i to na osnovi orto-foto snimke stanja na terenu 25. svibnja, najavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nakon što je u Vrbanji razgovarao s poljoprivrednim proizvođačima toga kraja.

Te će se snimke usporediti sa snimkom od 21. svibnja kako bi se dobio cjelovit pregled ukupnih poplavljenih poljoprivrednih površina, rekao je Jakovina i objasnio kako će se na osnovi orto-foto snimke od 25. svibnja vidjeti i stanje na poljoprivrednim površinama koje su bile poplavljene zaobalnim vodama. Podsjetio je da je na području županjske Posavine poplavljeno nešto više od 7800 hektara poljoprivrednih površina.
Na pitanje novinara dokle se došlo s analizom uzoraka tla poljoprivrednog zemljišta s područja općine Drenovaca, Gunje i Vrbanje na kojima treba utvrditi osnovna agrokemijska svojstva, mehanički sastav i ukupni sadržaj teških metala, Jakovina je odgovorio kako rezultati analize još nisu poznati, ali on očekuje da će biti dobri za poljoprivrednike. Rekao je kako se još očekuju i rezultati ekspertize koja bi odgovorila na pitanje zbog čega je pukao nasip kod Rajeva Sela, a na kojoj radi ekipa domaćih i međunarodnih stručnjaka. Podsjetio je kako je rok za izradu i dostavu ekspertize 30. lipnja.
Na sastanku je bio i predsjednik Državnog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, saborski zastupnik Damir Rimac, koji je najavio da će na sastanku povjerenstva sljedećega tjedna u Zagrebu inzistirati na tome da se, kada se budu namirivale štete na stradalom području županjske Posavine, odšteta najprije da onima kojima su oštećene obiteljske kuće. Zatim bi, prema Rimcu, na red trebali doći oni koji su imali samo štetu na poljoprivrednim usjevima ili stočnom fondu, a na kraju svim ostalim stradalnicima. „Podupirem najavu ministra Jakovine kako će protiv svih onih poljoprivrednika koji pokušaju preuveličati hektare poljoprivrednih površina koje su im stradale u poplavi ministarstvo automatizmom podizati kaznene prijave. Mislim da bi takvima trebalo ukinuti i poticaje u petogodišnjem razdoblju“, izjavio je Rimac.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.