Uz današnji blagdan svete Lucije vezuje se običaj sijanja božićne pšenice, simbola plodnosti, novog života i njegove obnove. No, već zasijanu pšenicu možemo i kupiti pa smo na glavnoj osječkoj tržnici pokušali doznati male tajne vezane uz uzgoj pšenice.
„Pšenicu treba 24 sata prije sijanja potopiti u mlakoj vodi kako bi sjeme nabubrilo, u posudu staviti malo zemlje i količinu žita od otprilike čaše jogurta. Posudu treba držati na toplom i prskati dvaput dnevno kako bi gornji sloj pšenice ostao vlažan. Nakon dva do tri dana žito će niknuti, a zatim ga možemo staviti i na hladno ako želimo da sporije raste. Sadim samo prošlogodišnje sjeme i uvijek mi uspijeva”, rekla nam je Nevenka Gradištanac koja na tržnici prodaje božićnu pšenicu.
Kad pšenica naraste, mnogi je ukrase crvenom ili vrpcom u bojama hrvatske zastave, a u središte posude smjesti se svijeća koja se pali za badnju večer i božićni obiteljski ručak. Što je gušća pšenica, vjerovanje je koje se zadržalo do danas, iduće će godine biti bolja ljetina. Nakon blagdana, pšenicu se ostavlja pticama kako se taj sveti dio Božića ne bi uništio.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.