Hrvatski radio

Radio Osijek

Josipovac svetkuje spomendan svog patrona

19.03.2019.

08:45

Autor: Radio Osijek

Josipovac Josipovo 2019.

Josipovac Josipovo 2019.

Foto: - / -

Dva su proljetna blagdana posvećena svetom Josipu: 19. ožujka blagdan svetog Josipa zaručnika Blažene Djevice Marije te 1. svibnja blagdan svetog Josipa Radnika. Posebice je svečano u mjestima i župnim zajednicama kojima je sveti Josip patron - svoj dan i župni god danas slave Josipovčani.

Tijekom prijepodneva položeni su vijenci kod spomen obilježja u parku uz Osnovnu školu, a u crkvi svetog Josipa mise se služe u 7.30, središnja blagdanska u 11, a večernja u 18 sati. Na svečanoj sjednici Vijeća Mjesnog odbora razgovaralo se o problemima s kojima se svakodnevno susreću stanovnici Josipovca, a koji se odnose ponajprije na infrastrukturu koja još nedostaje. Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Jakov Mihaljević, gostujući u našem programu, istaknuo je kako Grad za rješavanje komunalnih prioriteta u Josipovcu izdvaja 400 tisuća što se koristi za daljnje postavljanje javne rasvjete te nastavak izgradnje nogostupa. Među kapitalnim investicijama koje Josipovčani priželjkuju istaknuo je izgradnju kružnog toka na popularnom 'ipsilonu' - raskrižju Osječke i Bizovačke ulice, izgradnju parkirališta kod crkve i škole. Ističe kako je cilj novoga Vijeća Mjesnog odbora u Josipovac dovesti sadržaje kojima bi postao pravo predgrađe Osijeka, za što već postoje preduvjeti poput tramvajske pruge u Višnjevcu koja bi trebala biti produžena i kroz Josipovac, no iz gradske uprave za taj projekt zasad nema sluha.

U poslijepodnevnim satima mještani će uživati u zabavnom programu smještenom u središtu Josipovca.

Josipovac (njemački Josefsdorf) je prigradsko naselje grada Osijeka i nalazi se zapadno od Osijeka. Tijekom izgradnje autoceste A5 na gradilištu su otkrivena 2 arheološka nalazišta: Selište i Verušed. Selište koje se nalazi 1km jugozapadno bilo je naseljeno u prapovijesti što svjedoče predmeti koji pripadaju lasinjskoj kulturi. Verušed sadrži prapovijesna naselja iz enolitika, brončanog doba, mlađeg željeznog doba te antičko i srednjovjekovno naselje.
Josipovac je 1786. osnovao grof Josip Prandau naselivši 16 njemačkih obitelji iz Elzasa. Nijemci su činili većinu stanovništva sve do kraja drugog svjetskog rata kada ih je novo pridošli komunistički režim protjerao. 1920. godine započelo je pojačano doseljavanje hrvatskog stanovništva iz Zagorja, Prigorja, Dalmacije, Like i Bosne.
Crkva sv. Josipa građena je od 1884. Do 1886. Godine. Od 1990-ih se, zbog otprije izraženog porasta broja stanovnika, javila potreba za osnivanjem nove župe u istočnom dijelu Josipovca koja bi obuhvaćala i zapadni dio Višnjevca. Tako je 15. prosinca 1994. godine biskup Ćiril Kos dekretom 2200/1994 osnovao župu svetog Luke. 
Prema popisu iz 2011.godine naselje ima 4.101 stanovnika.

Javljanje uživo iz Josipovca

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.