Hrvatski radio

Radio Osijek

Josipović otvorio "Branu 1" u Virovitici

17.06.2014.

14:12

Autor: Višnja Ružojčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prva sunčana elektrana okretnog tipa "Brana 1" koja proizvodi 45 posto više energije od fiksnih sustava, jer prati kretanje sunca, puštena je u rad u Virovitici. Svečanosti je nazočio predsjednik Republike Ivo Josipović.

U projekt kojega su razvojali dvije godine, tvrtke Brana i DMS uložili su gotovo dva milijuna kuna. Izgradnja same elektrane načinjene od tri okretna fotonaponska sustava  snage 30 kilovata vrijedna je 750 tisuća kuna. Otvarajući objekt, predsjednik Josipović ocijenio je kako se  se projekt povećanja udjela proizvodnje energije iz obnovljivim izvora u nas  dobro razvija ali i dalje ostaje  problem prevelikog uvoza. Zato će se u sklopu ukupnog  energetskog razvoja zauzeti da Hravtska iskoristi svoje energetske potencijale za  novo pozicioniranje  na mapi Europe.

Projekt prve hrvatske solarne elektrane okretnog tipa, zajednički projekt virovitičkih tvrtki Brana i DMS radi u svim vremenskim uvjetima, a proizvodnja električne energije ovisi o dobu i količini dnevne osunčanosti prostora na kojem se sustav nalazi. Svaki od 3 postavljena sustava, sveukupne vrijednosti oko 100.000 eura proizvodit će električnu energiju snage 10 kwh ili godišnje 18.600 kwh, koju će Brana isporučivati HEP-u. Svečanost puštanja u rad solarne elektrane očekuje se sredinom lipnja ove godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.