Hrvatski radio

Radio Osijek

Kad se male ruke slože – knjige se množe

30.12.2014.

13:12

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pod vodstvom Zaklade Slagalica u inicijativi „Mali filantropi“ učenici deset osječkih škola tijekom 2014. prikupili su 5.958,76 kuna kojima je kupljeno 108 knjiga!

Slagalica – zaklada za razvoj lokalne zajednice ove je godine nastavila je provedbu inicijative „Mali filantropi“ te akciju „Jednom kunom do knjiga u školskoj knjižnici“ koja je počela 2013. godine. u osnovnim školama grada Osijeka. Sudjelovale su osnovne škole Vijenac, Ljudevita Gaja, Tenja, Antuna Mihanovića, Augusta Šenoe, Dobriše Cesarića, Ivana Filipovića, Retfala, Josipovac i područna škola Sarvaš, i više od 3000 učenika i nastavnika. Održano je 57 predavanja za učenike i djelatnike škola o filantropima koji su tijekom prošlih stoljeća svojom dobrohotnošću na različite načine darovali građanima grada Osijeka brojna kulturna, graditeljska i ina dobra. Na izložbi s 14 plakata, koja je kružila po školama, učenici su upoznali 12 osječkih filantropa. U ta tri tjedna trajanja izložbe u svakoj od škola učenice i učenici bi donirali 1 kunu i tako skupljali novce za nabavu knjiga za svoju školsku knjižnicu. Zaklada Slagalica je dodavala 100,00 kuna na svaki prikupljeni iznos. Skupljeno je 5.958,76 kuna od kojih je Zaklada donirala 995,87 kn.

Ovim sredstvima kupljeno je 108 knjiga. Knjige su birali učenici zajedno sa svojim nastavnicima te većinom popunjavali lektirna izdanja koja nedostaju u školskim knjižnicama, a našla se tu i koja knjiga zabavnog sadržaja. Svaka knjiga kupljena u ovoj akciji ima naljepnicu na kojoj piše da su učenici/e svojim filantropskim djelovanjem knjigu darovali u trajno vlasništvo svoje školske knjižnice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.