Hrvatski radio

Radio Osijek

Kako unaprijediti investicijsku klimu

01.12.2014.

17:48

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Neučinkovita birokracija, neriješeni vlasnički odnosi, tržištu rada neprilagođen obrazovni sustav te izostanak poduzetničke aktivnosti samih građana glavni su razlozi lošeg stanja u gospodarstvu Vukovarsko-srijemske županije, ocijenili su sudionici okruglog stola o unaprjeđenju investicijske klime u županiji, održanom u Vinkovicma.

Vukovarsko-srijemska županija ima niz pripremljenih razvojnih projekata ali ne nalazi podršku kod mjerodavnih državnih institucija, istaknuo je župan Božo Galić, a kao primjere naveo je višenamjenski kanal Dunav-Sava i izgradnju obilaznica Vinkovaca i Vukovara te ceste koja bi spojila Ilok s autocestom Zagreb-Lipovac.
Za tajnika županijske Hrvatske gospodarske komore Ivana Marjanovića jedan od osnovnih problema loše investicijske klime u Vukovarsko-srijemskoj županiji nedostatak je spremnosti građana da se uključe u poduzetništvo i da vlastitu nezaposlenost pokušaju riješiti kroz pokretanje poduzetničkih projekata. "Zašto bi netko sa strane došao ovdje investirati ako mi nismo sposobni sami pokrenuti neke poslove?", zapitao je Marjanović rekavši kako se već u susjednoj Osječko-baranjskoj županiji građani u prosjeku za 2,5 puta više odlučuju za pokretanje privatnog posla.

 

Ključni problem u razvoju poduzetništva ne samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji, već i u ostatku Hrvatske jest nedostatak jasno izraženih ciljeva i strategije, ustvrdio je poslovni savjetnik iz Zagreba Zvonimir Repač. Najveći problem je, smatra on, što smo mi još nedovoljno obrazovani za svijet poduzetništva i što još mislimo da će netko za nas nešto napraviti, umjesto da sami pokušamo riješiti svoje probleme. Repač je dometnuo kako strani ulagači najviše idu na velika i organizirana tržišta, ondje gdje imaju stabilan financijski okvir i najniže ukupne troškove. Prema riječima Krunoslava Srpaka iz Agencije Hrast, povećanje BDP za samo jedan posto kroz direktne strane investicije osigurava 13.000 novih radnih mjesta. „Neka dovedemo samo jednu novu stranu investiciju u ovu županiju, možemo očekivati velike efekte na malo i srednje poduzetništvo", ustvrdio je Srpak. Navodeći kako je prosječna neto plaća u Vukovarsko-srijemskoj županiji u odnosu na Hrvatsku niža za više od 20 posto te kako je u toj županiji i velik broj nezaposlenih osoba, kaže kako ti pokazatelji i ne moraju biti promatrani isključivo u negativnom kontekstu. "Negativno je za naše ljude ali je pozitivno za privlačenje stranih investicija jer investitori ovdje mogu dobiti jeftiniju radnu snagu", objašnjava Srpak.

Okrugli stol označava početak provedbe projekta "Unaprijeđenje investicijske klime i razvoj projekata privlačenja investicija na području Vukovarsko-srijemske županije Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije "Hrast. Ciljevi su projekta jačanje svijesti o potrebi privlačenja ulaganja na području Vukovarsko-srijemske županije i izrada Kataloga investicijskih mogućnosti s pregledom poduzetničkih zona na području županije kao dijela marketinškog plana privlačenja ulaganja. U to će se utrošiti gotovo 185 tisuća kuna od kojih je 75 posto osiguralo Ministarstvo poduzetništva i obrta. Projekt se provodi u okviru programa „Poduzetnički impuls za 2014. godinu“, trajat će devet mjeseci, a kroz promotivne aktivnosti javnost će biti upoznata s njegovim rezultatima te će se na taj način povećati svijest šire javnosti o važnosti privlačenja investicija, osobito izravnih stranih ulaganja za održiv razvoj Vukovarsko-srijemske županije, ističu organizatori.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.