Hrvatski radio

Radio Osijek

Kako unaprijediti kulturni turizam?

14.11.2014.

11:05

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Skup o kulturnom turizmu namijenjen djelatnicima u turizmu, studentima i nastavnom kadru Odjela za kulturologiju te djelatnicima u kulturi, ali i svim drugim posrednim dionicima kulturnog turizma, održava se danas i sutra u organizaciji Sekcije HGK za turizam.Danas ju Osijeku - izlaganja i rasprava, a sutra, na terenu, obilazak kulturnih ustanova.

"Kolonijalistička priroda turizma"  predavanje je Vladimira Rismonda s Odjela za kulturologiju u Osijeku, koje se temelji na kulturološkom pristupu kulturnoj baštini, te njezinom viđenju iz perspektive turističke ponude. Veza kulturne baštine i turizma mnogostruka je, ali, povijesno gledano, proizlazi iz kolonijalističke estetike koju su zapadni Europljani gradili u periodu od 17-20. stoljeća prema drugima. To viđenje "drugoga" prije svega je uključivalo Mediteranski prostor, a potom i sve ostale areale koje je zapadna kultura politički, ekonomski i kulturno prisvojila u ime kolonijalističke ekspanzije. U tom se smislu turizam i definira kao posljednji - isključivo kulturološki - vid kolonijalizma.

Janja Juzbašić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera iz Županje izlagala je o temi "Stalni postavi i ostala događanja u muzejima s područja Vukovarsko-srijemske županije u funkciji razvoja kulturnoga turizma i očuvanja baštine". Predstavljanje različitih vrsta kulturnih programa (predavanja, izložbi, stalnih postava, radionica, manifestacije i dr.) koje oragniziraju muzeji s ciljem razvoja kulturnoga turizma i očuvanja baštine. "Kratko izvješće o djelovanju muzealaca u spašavanju baštine na poplavljenim područjuma Županjske Posavine - naseljima Gunja, Rajevo Selo i Račinovci". U lipnju i srpnju 2014. Zavičajni muzej Stjepan Gruber iz Županje bio je organizator Akcije spašavanja baštine na područjima ugroženima poplavom, u naseljima Gunja, Račinovci i Rajevo Selo. U Akciji je sudjelovalo više 50 muzealaca s područja Slavonije i čitave Hrvatske te volonteri i zaposlenici javnih radova. Cijeli projekt spašavanja baštine odvijao se svesrdnu pomoć i potporu Ministarstva, te uz suglasnost Županijskoga i Općinskih Stožera za obranu od poplava. Sakupljeno je i dokumentirano više o 3.000 različitih etnografskih predmeta, umjetničkih slika te ostale vrijedne kulturno-povijesne građe koja će u dogledno vrijeme biti predstavljena široj javnosti, a vjerojatno kako je planirano, po osnutku Muzeja Cvelferije postati sastavni dio inventara ovoga budućega muzeja.

Muzej likovnih umjetnosti Osijek, Leonilda Conti, ravnateljica, izlagala je o temi "Djelovanje muzeja kao dionika kulturnog turizma". Muzej likovnih umjetnosti svrstava se među najznačajnije hrvatske muzejske institucije u grupi specijalnih umjetničkih muzeja (osnovan je 1954. godine pod nazivom Galerija likovnih umjetnosti, Osijek), koji prikuplja, čuva, obrađuje i prezentira (putem izložbi, kataloga, monografija) likovnu baštinu 18., 19. 20. i 21. stoljeća, sve do recentnih likovnih pojavnosti. Fundus je razvrstan u Zbirke koje broje gotovo 5.000 umjetnina, a pripadaju umjetničkim stilovima od baroka pa sve do post moderne i recentnih zbivanja. Muzej se nalazi u centru grada Osijeka i prepoznatljiv je kao sadržajni potencijal za destinaciju kulturnog turizma. U vrijeme međunarodnih odnosa i razvoja projekata društvene odgovornosti, Muzej ima važnu ulogu za definiranje, kompletiranje ili finaliziranje kulturne turističke ponude za sve korisnike - turiste, bili oni iz Hrvatske i /ili inozemstva. Preimenovanje institucije tijekom 2014. godine provedeno je kao strateški potez za bolje razumijevanje naravi našeg MUZEJA, na lokalnoj razini, kao i u široj regiji. Obnova pročelja na samoj aveniji i planirana realizacija stalnog postava, pružit će važan sadržajni i vizualni materijal za razvijanje ciljanih programa, prema ciljanim skupinama i u okviru baštinskih interesa. Pred nama muzealci je posao otkrivanja potencijalnih partnera i njihovih potreba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.