Hrvatski radio

Radio Osijek

Karamarko u Valpovu o Perkoviću i Stieru

24.01.2014.

19:52

Autor: Radio Osijek / Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je večeras kako su slučaj Perković i ponašanje Vlade u tom slučaju učinili veliku štetu Hrvatskoj jer joj je "potpuno neutralizirana i destruirana vjerodostojnost". Na večerašnjem obilježavanju 24. obljetnice osnutka valpovačkoga HDZ-a, na novinarsko pitanje je li nam trebao slučaj Perković, Karamarko je odgovorio: "Naravno da nam ovo nije trebalo i da je ovo naivna igra Vlade i premijera Milanovića, koji su pokušali prevariti Europsku uniju, Europsku komisiju te najvećega hrvatskog saveznika - Njemačku."

Prvi čovjek HDZ-a je ocijenio kako će sada "najteži posao biti vratiti vjeru u hrvatsku vjerodostojnost i poštenje te Hrvatsku kao autentičnog člana Europske unije". "Ako je to bio nekakav veliki plan da se zaštiti korpus komunističkih zločina, onda je to prestrašno i onda ta politička misao, koju zastupaju naši tzv. socijalisti, nije zaslužila da bude u Europskoj uniji", rekao je Karamarko. Kako je izjavio, SDP je nasljednik Saveza komunista Hrvatske (SKH) koji "nije samo pljačkao i uništavao hrvatski narod u 45 godina bivšeg sustava, nego je i ubijao ljude" pa je, ocijenio je, i "zločinačka organizacija". "Mnogi koji su vodili SKH, a neki od njih poslije i SDP, mogli bi puno toga znati o tim zločinima", istaknuo je Karamarko i nastavio:
"Postoji još jedan spektar problema, zbog čega je za njih Perkovićevo izručenje problem, a to je vjerojatno izvlačenje kapitala i novca iz Hrvatske tijekom 90-ih godina, upravo od struktura SKH, kao i okolnost da su odluke o ubojstvima naših emigranata donosili SKH i Savez komunista Jugoslavije, odnosno njihovi centralni komiteti", dodao je. Karamarko je također ustvrdio kako SDP "nema veze sa suvremenom europskom ljevicom" te da se "nikada nije odrekao zločina SKH, niti se odrekao Josipa Broza Tita ili distancirao od njega".

Predsjednik HDZ-a Tomislava Karamarko večeras je u Valpovu, na zamolbu novinara da komentira današnju smjenu Davora Ive Stiera s dužnosti međunarodnog tajnika HDZ-a i imenovanje Mire Kovača na tu dužnost, odgovorio kako "to nije smjena".

Mediji donose kako odluka o tomu nije neočekivana, jer se već neko vrijeme špekuliralo kako Stier neće biti ponovno kandidiran za zastupnika u Europskom parlamentu.  On će mandat u Bruxellesu i Strasbourgu odraditi do kraja, a svoje mjesto će najvjerojatnije ustupiti kandidatu koalicijskog partnera HSS-a, Marijani Petir. Tportal piše kako je Stier u nemilost Tomislava Karamarka pao nakon što je blisko surađivao sa SDP-om u politici prema BiH i očito se nije uklapao u koncepciju stranačkoga predsjednika.
No, Karamarko je u Valpovu objasnio da Stier ima mnogo posla i obveza u Europskom parlamentu, gdje ga stranka vidi u budućem sazivu. Kako je rekao, Stierov rad "ocijenjen je s najvećem ocjenama" te "i dalje ostaje u funkciji". Stranka se pojačala "s iznimnim profesionalcem koji dugo radi u diplomaciji", zaključio je predsjednik HDZ-a.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.