Hrvatski radio

Radio Osijek

Kavanski svirači svirali sebi za dušu

18.03.2014.

21:12

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Karancu u gazda Bajinoj birtiji danas je održana Šesta zimska burza kavanskih svirača.

Vladimir Škrobo Bajo, poznati baranjski ugostitelj ponovno je okupio sve baranjske romske glazbenike, čime želi javnosti pokazati da je romska glazba jedan od simbola Baranje.

U Baranjskoj se kući u Karancu okupilo šezdesetak glazbenika okupljenih u orkestre „Đelem, đelem“ i „Čarda“ te nekoliko orkestara koji uopće nemaju ime, a priključili su im se i njihovi gosti iz Apatina i Nove Gradiške. Već šestu godinu za redom formiran je „Cigani United“ – najveći romski bend na ovim prostorima. Na Škrobin poticaj ovo je dan kada romski glazbenici sviraju za sebe a ne za druge, druže se uz ogromni kotlić čobanca i ostale baranjske delicije. Satima su odzvanjale najpoznatije starogradske pjesme i sevdalinke, bilo je i onih koji su zasvirali Brahmsa i Bartoka, a pred kamerama HRT-a jedan od njih je zasvirao i „Love story“.

Istodobno je to jedinstvena prilika za ugostitelje da ih vide na jednom mjestu i odluče se za svirače koji bi mogli upotpuniti njihovu ugostiteljsku ponudu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.