Hrvatski radio

Radio Osijek

Kazneno prijavljen za ratni zločin u Dardi

18.10.2018.

16:05

Autor: Radio Osijek/TM

Spomenik žrtvama Domovinskog rata u Dardi

Spomenik žrtvama Domovinskog rata u Dardi

Foto: - / -

Policija je kazneno prijavila 61-godišnjeg B.V.-a, s dvojnim hrvatskim i srbijanskim državljanstvom, zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Na teret mu se, kao zapovjedniku Stanice milicije u Dardi, stavlja ubojstvo petorice civila i jednog pripadnika Specijalne policije.

"Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je osumnjičeni B.V. (1957.), dvojni državljanin Republike Hrvatske i Republike Srbije, kao komandir Stanice milicije u Dardi, od rujna 1991. do ožujka 1992. godine, imajući stvarne ovlasti zapovijedanja i nadzora nad pripadnicima svoje postrojbe, propustio voditi dužnu skrb o osobama koje su pripadnici Stanice milicije u Dardi protupravno lišili slobode i zarobili, mučili i na kraju ubili ili postoji osnovana sumnja da su ubijeni, pri čemu prijavljeni nije poduzeo radnje u sprječavanju ili sankcioniranju neposrednih počinitelja ubojstva petorice hrvatskih civila – Đure Lalića (1931.), Zdravka Gerenčira (1958.), Zvonka Fučeca (1960.), Ilije Lukača i Josipa Banića (1942.) te Franje Majsana (1960.), pripadnika Specijalne jedinice policije PU osječko-baranjske.
Posmrtni ostaci Đure Lalića i Josipa Banića ekshumirani su na grobljima u Belom Manastiru i Dardi (15. travnja 1998. i 4. studenog 1999. godine), a obdukcijom je utvrđeno da su obojica preminula nasilnom smrću. Posmrtni ostaci Zdravka Gerenčira, Zvonka Fučeca, Ilije Lukača i Franje Majsana još uvijek nisu pronađeni i oni se vode kao nestale osobe tijekom Domovinskog rata," stoji u priopćenju Policijske uprave osječko-baranjske.
Zbog sumnje da je počinio kaznena djela „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ iz članka 120. Osnovnog krivičnog zakona RH na štetu petorice civila i kazneno djelo „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ iz članka 122. Osnovnog krivičnog zakona RH na štetu pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova RH, policija je 17. listopada 2018. godine, Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijela kaznenu prijavu protiv osumnjičenog B.V.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.