Hrvatski radio

Radio Osijek

Klub Mammae: prvih 20 godina

10.12.2014.

14:56

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Klub žena Mammae Osijek danas obilježava dvadesetu godišnjicu rada. Riječ je o udruzi koja djeluje u sklopu Gradske lige protiv raka, a osnovana je kako bi pružila psihofizičku pomoć ženama operiranim od raka dojke te njihovoj rehabilitaciji. Na svečanosti je u podne u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Osijeku predstavljena i monografija o njihovu aktivnom djelovanju u zajednici.

Klub je osnovan 25. studenog 1994.g. na prijedlog Gradske lige protiv raka Osijek i djeluje kao njezin ogranak do 18. prosinca 2003.g. Prva predsjednica Kluba bila je Marija Mijić, a od 1999-te do 2006.godine tu dužnost preuzela je Ana Šibila. Aktualna predsjednica je Sanja Višević, dopredsjednica Ranka Mirković, a tajnica Nives Švaganović. Članovi upravnog odbora su Branka Radanović, Katarina Gantar i Irma Ambrust. Počasna predsjednica kluba je Ana Šibila. Klub ima 60 redovnih i  6 počasnih članica,  te jednog počasnog člana. (dr. Tibor Santo)Uredovno vrijeme je utorkom od 10 do 12 i četvrtkom od 17 do 19.

Sastanke članice Kluba Mammae iz Osijeka održavaju svake posljednje  srijede u mjesecu (u 17:00) i na njih pozivaju liječnike specijaliste: onkologe, ginekologe, kirurge, koji daju korisne savjete o zdravlju i pravima bolesnika. Posjećuju oboljele članice, organiziraju zajedničke izlete, druže se sa srodnim klubovima te sudjeluju u radionicama prema interesu članica i potrebama Kluba. Od 2000.g. članice su Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa donna Zagreb, a učlanjenjem su prihvatile Povelju pokreta žena Europe protiv raka dojke. Krajem 2006.g. bile su i domaćini sjednice koju je organizirao forum Europa donna, te su goste iz cijele Hrvatske provele kroz osječku Tvrđu, Promenadu, Trg Ante Starčevića. Posjetile su Vukovar - vukovarsku Opću županijsku bolnicu, položile cvijeće i upalile svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata  i Ovčari te posjetile svetište Gospe od Aljmaša.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.