Hrvatski radio

Radio Osijek

Koncentracije ambrozije zasad još umjerene

11.08.2022.

14:30

Autor: HRT Radio Osijek

ambrozija ZZJZ.HR

ambrozija ZZJZ.HR

Foto: - / -

Iako je koncentracija peludi ambrozije još uvijek dosta niska, s obzirom na sušno razdoblje koje nam je još uvijek aktualno, očekuje se kako će, kako se kolovoz bude bližio svom kraju, vrijednosti biti u konstatnom porastu. 

Kako je u našem programu izjavio biolog Ivan Damjanović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije posljednja mjerenja su pokazala kako su koncentracije ambrozije zasad umjerene Trenutačno na području grada Osijeka imamo oko 15 zrnaca peludi ambrozije po kubnom metru. Sve koncentracije iznad 30 smatraju se visokim koje izazivaju respiratorne smetnje kod gotovo svih osoba koje su alergične. Ove umjerene koncentracije koje trenutačno imamo predstavljaju problem za otprilike 50% alergičara, poručio je Damjanović najavivši kako se najveće vrijednosti tradicionalno očekuju krajem kolovoza i početkom rujna. Tada bi čak situacija mogla biti i nepovoljnija nego što je bila u istom razdoblju prethodnih godina i to prvenstveno zbog suše koja ambroziji odgovara. Tako da možemo očekivati više koncentracije odnosno više dana s visokim koncentracijama nego što smo to imali prijašnjih godina. Stoga je preporuka građanima da prate alergijski semafor i peludni kalendar na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije kako bi se mogli na vrijeme pripremiti na razdoblja s visokim i izrazito visokim koncentracijama peludi ambrozije u zraku.


Građani također imaju i zakonsku obvezu uklanjanja ambrozije sa svojih parcela, a za sve one koji u Osijeku ne održavaju svoje površine predviđene su i novčane kazne. Za pravne osobe to je 5000 kuna, za fizičke 1000, a za obrtnike 1500 kuna. S druge strane, ako netko uoči parcelu gdje nitko ne živi, a korova ondje ima, može to dojaviti u Službu komunalnog redarstva na broj 229-125. Komunalni redar izići će na teren i vidjeti tko je u obvezi uklanjanja ambrozije, a ako je u pitanju javna površina, uklonit će je Unikom.


Više o trenutačnoj situaciji s ambrozijom poslušajte u razgovoru:

Razgovor s biologom Ivanom Damjanovićem

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.