Hrvatski radio

Radio Osijek

Konferencija ZPH u Osijeku

04.10.2014.

13:15

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zajednica povratnika Osječko–baranjske županije održala je konferenciju u Osijeku na kojoj se okupilo 70-ak izaslanika prognanika s ratom stradalih područja.

Proces definitivnog uništavanja područja od posebne državne skrbi, koja su ionako već uništena i devastirana u Domovinskom ratu, nastavlja se izmjenama i dopunama Zakona o PPDS-u koje predlaže Ministarstvo regionalnog razvoja – zaključeno je, među ostalim na današnjoj „VI. Konferenciji Zajednice povratnika Osječko – baranjske županije“. Takva politika je ratom stradala područja dovela u situaciju da je stopa nezaposlenosti na njima dvostruko veća od prosjeka Republike Hrvatske, a najveći broj mladih i obrazovanih ljudi s tih je područja odselio u treće zemlje – istaknuo je predsjednik ZPH Osječko – baranjske županije Branko Pek, i dodao kako je riječ o čak 15.000 mladih ljudi: "Upravo iz tog razloga današnjom Konferencijom zahtjeva se od Vlade Republike Hrvatske da spriječi Ministarstvo regionalnog razvoja, na čelu s glavnim krivcem za daljnja stradanja prognanika, ministrom Brankom Grčićem, u daljnjem uništavanju ratom stradalih područja. Zahtijevamo od Hrvatskog Sabora da odbiju sve daljnje prijedloge novih zakonskih propisa Vlade RH, koji bi išli na štetu povratničkih područja. Tražimo od aktualnog i budućeg Predsjednika ili Predsjednice Republike Hrvatske da, ukoliko Sabor ipak donese takve propise, odbije proglasiti takav Zakon i da pokrene odgovarajući postupak pred Ustavnim sudom RH." – rekao je Branko Pek i zaključio kako je najnoviji prijedlog izmjena i dopuna Zakona o PPDS-u, koji je za sada u pripremi, gori postupak prema područjima od posebne državne skrbi od ratnog razaranja 1991. godine.

Na današnjoj se Konferenciji ZPH OBŽ raspravljalo i o ratnoj šteti koju su pretrpjeli povratnici, te su zatražili od Vlade RH naknadu ratne štete koja bi bila pokretač gospodarskih aktivnosti na PPDS-u uz najbrži oblik vraćanja sredstava u državni proračun. Šteta bi se mogla, prema članovima ZPH, nadoknaditi kroz strojeve i opremu koje su mali i srednji obrtnici u Domovinskom ratu izgubili, te kroz povrat sredstava koje su uložili u kredite. Kao neke od načina za nadoknadu štete ZPH vidi i kroz prava na otkup poljoprivrednog zemljišta ili dionice. "To su stvari koje ne opterećuju hrvatski proračun, stoga od Vlade RH zahtijevamo da konačno pusti u saborsku proceduru Zakon o naknadi ratne štete, kao gospodarsku, a ne socijalnu kategoriju." – rekao je predsjednik ZPH Osječko – baranjske županije Branko Pek.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.