Hrvatski radio

Radio Osijek

Kontejneri u Gunji dobili stanare

11.07.2014.

15:55

Autor: Radio Osijek/Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvih 30 obitelji uselilo je u kontejnersko naselje u Gunji gdje će boraviti dok uređuju svoje domove stradale u poplavama. Danas je počela isplata novčane pomoći Crvenoga križa za stanovnike Račinovaca i dijela Gunje.

Kontejneri veličine 14 četvornih metara opremljeni su klimatizacijskim uređajima koji griju i hlade, svaki kontejner ima po četiri ležaja, mali rasklopivi stol sa stolicama te ormare. Također svi su spojeni na struju. Na prostoru iza osnovne škole gdje je naselje smješteno, postavljena su i dva kontejnera s perilicama za rublje, a tu su i dva sanitarna čvora sa šest tuševa i dva umivaonika.

„Nisu preveliki, ali ipak imaju sve. Ljudi su sada blizu kuće, moći će raditi. To će im služiti samo za spavanje. Evo, danas je stvarno sretan dan za Gunju“, izjavio je načelnik općine Hrvoje Lucić.

Sljedećeg tjedna prve će stanare dobiti i deset kontejnera postavljenih na nogometnom igralištu u Račinovcima. Riječ je o površinama gdje je bilo najlakše provesti cjelokupnu infrastrukturu.

Sve radove vodilo je Ministarstvo socijalne politike i mladih, a općine su osigurale prostor. Javnu je nabavu u kratkom vremenu provelo Ravnateljstvo za robne zalihe Ministarstva graditeljstva, a novac u iznosu od 1,2 milijuna kuna uplatili su Ujedinjeni Arapski Emirati.
Hrvatski Crveni križ preko Hrvatskih pošta od danas isplaćuje pomoć od 4000 kuna stanovnicima dvaju poplavljenih naselja – novac je doznačen za 504 stanovnika Račinovaca i 1299 stanovnika Gunje.

Popisi se još ažuriraju, ističu u Crvenom križu, a nakon što se svima s konačnog usuglašenog popisa primatelja pomoći isplati prvi dio pomoći i nakon što se razmotre žalbe koje će eventualno pristići, uslijedit će i isplata drugog dijela novčane pomoći. Riječ je o novcu koji je HCK prikupio od građana i korporativnih donatora i u cijelosti će, sukladno odluci Glavnoga odbora, biti iskorišten za podjelu novčane pomoći stanovnicima poplavljenih područja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.