Hrvatski radio

Radio Osijek

Kopački rit obilježava Svjetski dan ptica selica

12.10.2018.

07:22

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: http://www.worldmigratorybirdday.org

Foto: http://www.worldmigratorybirdday.org

Foto: - / -

Park prirode Kopački rit, u suradnji s Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode iz Osijeka obilježava Svjetski dan ptica selica. Gosti su im djeca iz vrtića u Kopačevu i učenici šestih razreda Osnovne škole Bilje, kojima će, uz ostalo, biti pokazano kako se prstenuju ptice.

"Ujedinimo naše glasove za zaštitu ptica" tema je Svjetskog dana ptica selica 2018. "Ove godine kampanja ima novu globalnu dimenziju koja okuplja glavne svjetske migracijske koridore, također nazvane flyways, za proslave diljem svijeta", objašnjava Marina Grgić iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode Osijek. Budući da ptice migriraju tijekom različitih godišnjih doba tijekom cijele godine, Svjetski dan ptica selica obilježava se druge subote i u svibnju i listopadu. Na taj se način omogućava pojedincima i organizacijama da u svojim zemljama u vrijeme migracija organiziraju edukativne aktivnosti i događanja. Gubici staništa, ilegalni lov, sudar s električnim vodovima i onečišćenje i trovanje ugrožavaju opstanak ptica selica. Ptice selice tijekom svojih migracija prelaze međunarodne granice i potrebna su im kvalitetna staništa i mreža prikladnih mjesta za odmor na tom dugačkom putu. Upravo stoga je potrebna međunarodna suradnja na čitavom području migracija.
Park prirode Kopački rit dom je za više od 300 vrsta ptica, od kojih su mnoge selice. Istodobno, neke vrste iz sjevernih krajeva dolaze u Park na zimovanje. Zbog svog očuvanog prirodnog bogatstva omiljeno je odmorište brojnim pticama selicama na njihovom putu ka toplijim krajevima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.