Hrvatski radio

Radio Osijek

Kopački rit: prstenovanje orla štekavca

25.04.2018.

14:41

Autor: Marija Petrinović

fotografije: HRT/mp

fotografije: HRT/mp

Foto: - / -

Orao štekavac je najveći orao u Europi i najveći grabežljivac među orlovima. Spada u ugrožene vrste i zakonom je zaštićen, a procjenjuje se da u Hrvatskoj živi oko 150 parova. Zaštitni je znak Kopačkog rita.

 Javna ustanova Park prirode Kopački rit, u suradnji s Nacionalnim parkom Dunav - Drava iz Mađarske i Hrvatskim društvom za zaštitu prirode i ptica, od početka tjedna prstenuje orlove štekavce radi monitoringa. U šumi Tikveš javnosti je predstavljen taj postupak. Biolog Tibor Mikuška istaknuo je kako se mladi orlovi prstenuju radi praćenja brojnosti, u trenutku kada su dovoljno veliki da im se može staviti prsten. 

Naravno, on je tako dizajniran da ne stiska pticu, znači da ne dodiruje. Ovo su mladi, otprilike pet tjedan starosti i u toj dobi ih prstenujemo, jer se taj postupak nad odraslijim pticama ne bi niti mogao obaviti rekao je, među ostalim, Tibor Mikuška iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, pojašnjavajući da se na području Parka prirode Kopački rit trenutačno nalazi 70 parova, a izvan dvadeset. Njihov je najveći neprijatelj čovjek, zbog upotrebe DDT-a sedamdesetih godina prošlog stoljeća orao štekavac bio je na rubu opstanka, no ta je kriza iza nas - podsjetio je Mikuška.

Potrebna je velika spretnost i alpinistička oprema i vještina kako bi se stiglo do orlova gnijezda na visini od 28 metara, ispod kojega smo promatrali hrvatske i mađarske ornitologe. Nakon što su mlade ptice iz gnijezda spustili na zemlju, uzeli su i uzorke perja za DNK -, te analizu na teške metale.

U gnijezdu  su provjerili sadržaj ostataka hrane. "Poneka domaća kokoš, riba, zec i divlja svinja - sve što ženka orla donese ptićima", kazala je biologinja Adriana Baković.  

"Našli smo dvoje mladunčadi unutra koja su bila dosta hrabra. Ustali su se i zato je moralo malo potrajati dok su se smirili, kako bi ih sigurno mogao spustiti dolje" - ispričao je novinarima Lukacsu Lorant iz Nacionalnog parka Dunav-Drava, Mađarska, nakon što je goleme ptiće orla štekavca, jednog po jednog,  u košari vratio u gnijezdo. 

 

 

 

 

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.