Hrvatski radio

Radio Osijek

Kraće liste čekanja u bolnicama

22.02.2022.

13:08

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

Ivan Vukoja, ravnatelj OŽB Požega

Ivan Vukoja, ravnatelj OŽB Požega

Foto: HRT / HRT

Kako skratiti liste čekanja i izbjeći situacije da za pretragu koju bi optimalno bilo obaviti danas čekate i po godinu dana – jedno je od aktualnih pitanja na koje je ministar Vili Beroš pokušao odgovoriti na tematskom sastanku s ravnateljima bolnica i bolničkih centara. Zabilježili smo kako to izgleda u Općoj županijskoj bolnici u Požegi.


Ravnatelj Opće županijske bolnice doktor Ivan Vukoja kaže da su liste čekanja skraćene u odnosu na predkorona godinu i da nema problema u funkcioniranju ustanove. Kada govori o pojedinim zahvatima, doktor Vukoja specificira: "Operacija očne mjere nam je na standardnim danima čekanja, također i ultrazvuk dojke na koji se čeka otprilike 20 dana. Značajnija smanjenja lista čekanja bilježimo kod postupaka kardiološke dijagnostike poput ergometrije i ultrazvuka srca, zatim kod gastroenteroloških programa poput gastroskopije, kolonoskopije, ultrazvuka abdomena i slično".

Kada pitamo za smanjenje programa tijekom pandemije, Vukoja kaže da su se programi uglavnom realizirali u opsegu sličnom onom prije pandemije."No, na pojedinim radilištima poput neurologije i otorinolaringologije uveli smo određene promjene, koje su zasigurno rezultirale smanjenjem liste čekanja, no kada je generalno o ssmanjenju riječ moramo reći da se radi o velikom broju različitih čimbenika od kojih na mnoge ne možemo utjecati", kaže doktor Vukoja. Dodaje da još uvijek imaju veliki broj kovid pacijenata, no da, kada epidemija oslabi ne očekuje veći pritisak na bolnicu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.