Hrvatski radio

Radio Osijek

"Kreativnost je vještina budućnosti"

26.02.2019.

11:53

Autor: Željka Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: - / -

Agencija za odgoj i obrazovanje, u suorganizaciji s Velikim učilištem Effectus, održala je na osječkom Ekonomskom fakultetu Obrazovnu konferenciju o kreativnosti i inovativnosti u nastavi za prosvjetare iz 5 slavonskih županija.

Kreativnost mora dobiti prostor u obrazovnom sustavu- čulo se na konferenciji, a to potvrđuje i  direktor Effectusa Đuro Horvat. Istraživanja su pokazala da su nam djeca na zadnjem mjestu te da je kreativnost vrlo nisko na ljestvici, a konkurentsnost na tržištu teško je steći bez kreativnost koja je, pak, pretpostavka za inovativnost, kaže prof. Horvat i dodaje kako ne postoje instant rješenja  već treba dugoročno ulagati, u Hrvatskoj napokon moramo shvatiti da obrazovanje nije trošak već investicija. Dekan osječkog Ekonomskog fakulteta Boris Crnković je izjavio kako su u fazi izmjene plana i programa, ali tu postoje poteškoće jer je teško predvidjeti koja će zvanja biti tražena za 10 godina. Zato žele u programe ugraditi nešto drugo, npr. vještine pregovaranja, komunikacije, rada u timu, javnog nastupa i kritičkoga razmišljanja. Na Obrazovnoj konferenciji se moglo čuti kako kreativnost nije samo talent i nije samo znanje. Da bi se mogla razviti, vještina kreativnosti mora dobiti odgovarajući prostor u obrazovnom sustavu, ali i u našem mentalitetu. Procjene su da će se čak 65 posto današnje djece predškolske dobi baviti zanimanjima koja danas još ne postoje, a neka svjetska istraživanja ukazuju na to da će trećina, ponegdje čak i polovoica postojećih poslova nestati do 2035. godine, a poslovi koji će "preživjeti" imat će zajedničku karakteristiku, a to je kreativnost- ističu u Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.