Hrvatski radio

Radio Osijek

Kreće javna rasprava o izravnim plaćanjima u poljoprivredi

25.04.2014.

07:28

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas počinje javna rasprava vezana za utvrđivanje hrvatskog modela izravnih plaćanja u okviru reforme Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) za razdoblje 2015. do 2020. Javna rasprava će trajati do kraja svibnja, najavili su iz Ministarstva poljoprivrede,

Iz ministarstva napominju kako će se kroz javnu raspravu pokušati odabrati najbolji modeli izravnih plaćanja. Rok za donošenje pojedinih ključnih odluka u odabiru nacionalnog modela izravnih plaćanja potrebno je prijaviti Europskoj komisiji je 1. kolovoza.
Za proizvodnu 2015., prema prvim grubim projekcijama Ministarstva, osnovno plaćanje po hektaru moglo bi iznositi 1.400 kuna, potpora za okolišno korisne mjere ili tzv. 'zeleno plaćanje' 420 kuna po hektaru, a za prve hektare 350 kuna (pravo imaju sva gospodarstva za prvih 7 hektara), što znači da bi ukupna potpora mogla iznositi 2.170 kuna po hektaru. Mladi poljoprivrednici dobili bi još 350 kn/ha, što bi u konačnici značilo ukupno 2.520 kn/ha za 2015. 
U Hrvatskoj je samo 8 posto nositelja poljoprivrednih gospodarstava u dobi do 40 godina. Istodobno je više od 50 posto nositelja poljoprivrednih gospodarstava starije od 60 godina. Potpora mladim poljoprivrednicima dodjeljuje se u razdoblju od najviše pet godina. Pod pojmom "mladi poljoprivrednik" podrazumijeva se fizička osoba koja nije starija od 40 godina u godini u kojoj prvi put podnosi svoj zahtjev za plaćanjem, i koja po prvi put osniva poljoprivredno gospodarstvo kao nositelj ili je već osnovala poljoprivredno gospodarstvo unatrag pet godina prije podnošenja prvog zahtijeva za osnovnim plaćanjem.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.