Hrvatski radio

Radio Osijek

Kukuruz "pati" od suše

26.07.2022.

15:16

Autor: Radio Osijek

Suša

Suša

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Zbog suše će ove godine značajno podbaciti i urod kukuruza. Poljoprivrednici gledaju u nebo i mole za kišu. Iako zakašnjela, svaka bi kiša ovih dana dobrodošla.

Galerija
Suša, Foto: M.Milas/Radio Osijek
Suša, Foto: M.Milas/Radio OsijekSuša, Foto: M.Milas/Radio Osijek

Iako je od suše stradala i pšenica kod kukuruza je to puno ekstremnije, kaže ratar Vinko Kovačev iz Topolja. "Kukuruz će definitivni stradati. Ovakvo je stanje bez kiše rijetko viđeno. Mi imamo dolje kanale koji nisu nikad presušili. sada u njima nema vode. Kukuruz  se možda malo oporavi ako padne nekakva kiša u idućih 7 do 8 dana, no to je malo izgledno". Potvrđuje to i znanstveni savjetnik s Poljoprivrednog instituta u Osijeku, doktor znanosti Antun Jambrović. "Kukuruz je stvarno u lošem stanju. Možemo se služiti eufemizmima i kojekakvim riječima da bi to sad bilo bolje da je ovako ili onako, ali je činjenica da je ovo godina u kojoj u kojoj se još ne vidi kraj kako to loše može izgledati. Nema više nade kako ćemo ove godine postignuti prosječan prinos, dodaje Jambrović. "Sad su i najizdržljiviji hibridi počeli od dolje odbacivati lišće. Sve što sada ima kukuruz mora usmjeriti u zrno kako bi se reproducirao i opstao. Koliko tu uopće ima snage i mogućnosti uz ovakvu sušu? Podzemna je voda jako duboko i kukuruz nije čarobna biljka koja to može dosegnuti. No ipak, kiša još uvijek može pomoći. "Kiša bi pomogla kukuruzu u sjemenskoj proizvodnji jer su cvatnja i oplodnja završeni. Sad je pitanje kako će to zrno izgledati, no kiša bi pomogla da se to zrno nalije i ima određenu težinu i životnost". I situacija u susjednim zemljama kao što su Češka, Slovačka i Mađarska iznimno je loša. U Mađarskoj nepregledni hektari spaljene zemlje, a kukuruz izgleda kao da ga je uništio mraz. Procjenjuje se kako će prinos kukuruza u Hrvatskoj podbaciti od 50 do čak 90 posto. Za očekivati je daljnji rast cije a koji će posebno pogoditi stočarski sektor.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.