Hrvatski radio

Radio Osijek

Laburisti: Poljoprivreda je na koljenima

14.07.2014.

14:55

Autor: Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Čelnici Hrvatskih laburista – stranke rada izrazili su u Osijeku nezadovoljstvo trenutačnim stanjem u poljoprivredi. „Stočarstvo je uništeno, a sad je prilika da se uništi i ratarstvo", rekli su.

Pozvali su Vladu da se konačno počne odgovorni ponašati i razmisli o novim modelima kako ne bismo ostali bez pšenice. U prvom redu zbog niske ponuđene otkupne cijene koju kasnije otkupljivači izvoze po znatno višoj cijeni, te njenog skladištenja koje se dodatno naplaćuje. Prema riječima predsjednika Odbora za poljoprivredu Nikole Lelasa za početak bi bilo dobro udovoljiti poljoprivrednim proizvođačima i osigurati financiranje troškova transporta i skladištenja pšenice barem na 60 dana, a kada je riječ o otkupnoj cijeni prošle su godine otkupljivači plaćali pšenicu 1,05 kuna za kilogram, a dva mjeseca nakon toga izvozili je za 1,70 kuna. Laburisti su prigovorili Vladi što se javna rasprava o zajedničkoj poljoprivrednoj politici odvija u vrijeme žetve, te tako prolazi nezapaženo, daleko od očiju javnosti. U izradu poljoprivredne politike u prvom redu moraju biti uključeni poljoprivrednici i struka, rekla je vršiteljica dužnosti predsjednice Stranke Nansi Tireli.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.