Hrvatski radio

Radio Osijek

Lakše kroz život s celijakijom

23.09.2022.

14:51

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

osječka radionica CeliVite

osječka radionica CeliVite

Foto: CeliVita / -/-

Udruga Celivita – Život s celijakijom organizira u Osijeku predavanja o toj kroničnoj autoimunoj bolesti, a predavači su stručnjaci iz Zaagreba i Osijeka. Predavanja su naslovljena "Celijakija u vrtiću i školi" i "Lakše kroz život s celijakijom", a u programu Radio Osijeka najavila ih je  Ida Černohorski.

"CeliVita je osnovana  2014.godine s ciljem povećanja sigurnosti zdravlja oboljelih od celijakije, alergije na pšenicu i intolerancije na gluten te s ciljem poboljšanja kvalitete njihovih života kao i života njihovih obitelji. Fokusirani smo na promicanje, razvitak, unaprjeđenje i zaštitu zdravlja i prava osoba oboljelih od celijakije, posebice prava na jedini lijek kod celijakije, a to je striktna i doživotna bezglutenska dijeta, promicanje i podizanje svijesti o celijakiji, alergiji na pšenicu i osjetljivosti na gluten, poboljšanje položaja, prava i kvalitete života oboljelih i članova njihovih obitelji, promicanje zdrave i uravnotežene striktne bezglutenske dijete", pojašnjava naša sugovornica. Sjedište je udruge u Zagrebu, no od 2018. godine djeluje i podružnica u Osijeku.

Celijakija je doživotna autoimuna bolest koja se javlja kod osoba s genetskom sklonošću. Uzrokuje ju konzumacija glutena i njemu srodnih bjelančevina koje se nalaze u pšenici, raži, ječmu te katkad u zobi. 1 od 100 osoba boluje od celijakije, međutim u mnogih oboljelih ostaje neprepoznata. Češća je u žena. Može se očitovati raznolikim simptomima, a oboljela osoba može biti i potpuno bez simptoma. Jedini lijek je stroga i doživotna bezglutenska dijeta.

Neprepoznata i neliječena celijakija povećava rizik od komplikacija probavnog i drugih sustava u tijelu koji se mogu mainfestirati u obliku anemije, osteoporoze, poremećaja rada gušteraće, smanjenja plodnosti, glutenske ataksije, epilepsije, upale srčanog mišića ili psihijatrijskih poremećaja.

predavanja CeliVite

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.