Hrvatski radio

Radio Osijek

Lančani sudar, požar na mostu, ozlijeđeni - vježba "Belišće 2023." uspješno obavljena

26.05.2023.

17:32

Autor: Radio Osijek/TM

Vježba "Belišće 2023."

Vježba "Belišće 2023."

Foto: OBŽ / -

Na Mostu 107. brigade HV i uz most na desnoj obali Drave u Belišću danas je održana pokazna vježba operativnih snaga u sustavu civilne zaštite Osječko-baranjske županije pod nazivom „Belišće 2023.“ Vježba je obuhvatila niz intervencija svih operativnih snaga civilne zaštite, a izravno je bilo uključeno pedeset osoba i osam interventnih vozila.

Galerija
Vježba "Belišće 2023.", Foto: OBŽ/-
Vježba "Belišće 2023.", Foto: OBŽ/-Vježba "Belišće 2023.", Foto: OBŽ/-Vježba "Belišće 2023.", Foto: OBŽ/-

Prema scenariju, ova zahtjevna i atraktivna vježba počela je simulacijom prometne nezgode, lančanog sudara automobila na mostu. Pri tomu se i zapalio jedan automobil, bilo je više ozlijeđenih osoba, a tu je bilo i kamion koji prevozi velike količine zapaljive tekućine. Vježba je stoga uključila mnoge aktivnosti vatrogasaca iz DVD Valpovo i DVD Belišće, kao i Vatrogasne zajednice OBŽ, od gašenja vatre do rezanja školjke vozila, policija je poduzimala niz svojih aktivnosti radi sigurnosti osoba i prometa, spasilački tim HGSS-a došao je plovilom do mosta, a njegovi članovi su se uz uporabu užadi penjali na most s koga su potom spuštali dvije ozlijeđene osobe u plovilo. Uz obalu ozlijeđene prihvaćaju ekipe hitne medicinske pomoći, koji su intervenirali i prema ozlijeđenima u požaru na mostu. Članovi Crvenog križa odradili su svoj dio obveza, kao i Društva podvodnih aktivnosti Slavonija. Kako je „u to vrijeme“ i poplava, djelatnici Hrvatskih voda ojačavali su nasip vrećama s pijeskom, a svoje zadaće obavljali su i članovi radio klubova Osijek i Belišće. Sveprisutni su bili pripadnici civilne zaštite, a sve aktivnosti koordinirali su članovi Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije i Grada Belišća.

Galerija
Vježba "Belišće 2023.", Foto: OBŽ/-
Vježba "Belišće 2023.", Foto: OBŽ/-Vježba "Belišće 2023.", Foto: OBŽ/-

"Osječko-baranjska županija kontinuirano provodi vježbe poput Pokazne vježbe „Belišće 2023“, a ukupna situacija proteklih godina, potresi, pandemije i požari nas upozoravaju da su vježbe potrebne jer su ovakva događanja moguća i u stvarnosti. Na našem području nije bilo velikih prirodnih nepogoda, ali nismo pošteđeni prometnih nesreća. Vježbe su važne jer pokazuju spremnost i koordiniranost naših službi u rješavanju najtežih i najsloženijih problema, a naše službe su spremne odgovoriti na svaku eventualnu ugrozu", rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ Mato Lukić ustvrdio je da je spremnost operativnih snaga civilne zaštite u Osječko-baranjskoj županiji odlična: "Mi 365 dana u godini kontinuirano održavamo i stožere CZ, u stalnoj smo komunikaciji i koordinaciji. Na primjer prije nekoliko dana imali smo potencijalu opasnost od poplava i samo u sat vremena bili smo spremni poslati 100 ljudi na intervenciju, uključujući i potrebnu opremu, a ubrzo potom i ostale operativne snage. Često naše operativne snage budu uključene u intervencije na drugim područjima Hrvatske, pa i izvan države, što također pokazuje njihovu spremnost", istakao je Lukić.

Zadovoljstvo prikazanom vježbom iskazali su također načelnik Stožera CZ Grada Belišća Domagoj Varžić, zapovjednik Vatrogasne zajednice OBŽ Zoran Pakšec, pročelnik HGSS-a Stanice Osijek Krešimir Burazin, zamjenik direktora VGO za Dunav i donju Dravu Hrvatskih voda Mario Spajić te ravnatelj Društva crvenog križa OBŽ Goran Latković.

U pripremi, organizaciji i provedbi vježbe sudjelovali su stožeri civilne zaštite Osječko-baranjske županije i Grada Belišća, Policijska uprava osječko-baranjska, Vatrogasna zajednica OBŽ, DVD Belišće i DVD Valpovo, Društvo crvenog križa OBŽ, Hrvatska gorska služba spašavanja - Stanica Osijek, Radio klub Osijek i Radio klub Belišće, Ravnateljstvo CZ Područni ured Osijek, Zavod za hitnu medicinu OBŽ te Hrvatske vode i Društvo podvodnih aktivnosti Slavonija. (tekst: obz.www)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.