Hrvatski radio

Radio Osijek

Lorencin: Veliki potencijali slavonsko-baranjskog turizma

13.05.2014.

14:02

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvije godine nakon što je izgorjela zgrada Prijamnoga centra u Kopačkom ritu, na ulazu u Park prirode dovršava se izgradnja turističkoga kompleksa za koji je 3 milijuna 800 tisuća kuna osigurano preko Projekta integracije u EU Natura 2000. Radove je obišao ministar turizma Darko Lorencin koji je s domaćinima razgovarao o tome kako ojačati i bolje promovirati Park i ukupnu turističku ponudu Slavonije i Baranje

Nove su građevine osmišljene kao tradicionalne baranjske kuće sojenice, izgrađene od drveta i trske, a u njima će biti smješteni sadržaji za osoblje Parka i prihvat posjetitelja, ali i  muzejski postavi i prostori za multimedijske prezentacije.

- Do kraja godine trebao bi biti potpuno gotov i opremljen Prijamni centar, 3 nova objekta, paviljon i dječje igralište - kaže ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Kopački rit Damir Opačić.

Već su pripremljeni i projekti izgradnje 420 metara drvene šetnice kroz močvarni dio Parka do jezera Sakadaš, obnove dvorca Tikveš, a uskoro će od Osijeka do Rita početi prometovati turistički vlak.

Ministar turizma Darko Lorencin rekao je kako će povezivanjem svih turističkih potencijala, poticanjem javnog i privatnog sektora Ministarstvo snažno podupirati razvoj kontinentalnog turizma.

- Osnovno što se traži jesu doživljaj i atrakcija. Ovaj kraj raspolaže upravo s tim raznolikostima. Mi ćemo s Turističkom zajednicom Osječko-baranjske županije raditi na daljnjem profiliranju destinacije – rekao je Lorencin.

U županijskoj Turističkoj zajednici sve više računaju na turiste koji će pristizati riječnim putem, a direktor Zajednice Antonio Sobol pri tom posebno ističe važnost završetka batinske luke. Od listopada ta bi luka na baranjske vinske ceste i na turistička gospodarstva trebala dovesti više ponajprije stranih turista. Prema riječima osječko-baranjskoj župana Vladimira Šišljagića,  u prošloj godini Kopački rit je obišlo 30 tisuća posjetitelja, a u Osječko-baranjskoj županiji zabilježeno je ukupno 180 tisuća noćenja.
Osječko-baranjska županija ima velike turističke potencijale i proizvode koji se trebaju značajno uključiti u hrvatsku turističku ponudu, rekao je ministar turizma Darko Lorencin nakon današnjeg sastanka s predstavnicima te županije i grada Osijeka.
Napomenuo je kako su na sastanku bili i predstavnici privatnog sektora u turizmu te da je vidljivo da su zainteresirani za daljnji razvoj turističke kontinentalne ponude. "Sada je na svima nama, od privatnih poduzetnika, lokalne samouprave i države, da svatko na svoj način da svoj doprinos da se u istočnoj Hrvatskoj turizam daleko značajnije razvija nego do sada", rekao je Lorencin. Dodao je kako su tijekom razgovora definirali niz ključnih zanimljivih proizvoda koji mogu biti dobar turistički putokaz. Naglasio je važnost Zračne luke Osijek i međunarodne letove na relaciji London-Osijek, ljepote Kopačkog rita, bogatstvo ribljeg fonda i divljači, gastro ponudu. Istaknuo je kako je osobno još 90-tih godina sudjelovao u promociji agro turizma u Istri, što je zanimljivo i u Osječko-baranjskoj županiji. Šišljagić је naveo kako županija ima dobru suradnju s Ministarstvom turizma, ocjenivši posebno važnim današnji sastanak na kojem je bilo riječi o svim segmentima razvoja kontinentalnog turizma. Upravo Osječko-baranjska županija turizam је prepoznala kao svoju gospodarsku mogućnost i na tome intenzivno radi, kazao je župan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.