Hrvatski radio

Radio Osijek

M. Milanković ulazi u udžbenike

24.02.2014.

15:53

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski priznati znanstvenik i tvorac teorije o ledenim dobima Milutin Milanković uskoro bi mogao ući u hrvatske udžbenike, rečeno je u kampanji koja je počela izložbom u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Milutin Milanković (Dalj 1879. - Beograd 1958.) jedan je od najistaknutijih znanstvenika rođenih u Hrvatskoj. Smatra se utemeljiteljem moderne klimatologije i teorije ledenih doba, a uzroci promjene klime na Zemlji po njemu se nazivaju Milankovićevim ciklusima.

Milankovićev krater na Marsu

Iako su u njegovu čast nazvani krateri na Mjesecu i Marsu, jedan asteroid i medalja za klimatologiju Europske geofizičke unije, Milutin Milanković ne spominje se ni u jednom školskom udžbeniku u Hrvatskoj, kažu organizatori kampanje iz Srpskoga narodnog vijeća (SNV) i Kulturnoga i znanstvenog centra "Milutin Milanković" iz Dalja. Astronom, klimatolog, matematičar, geofizičar, izumitelj, graditelj, pisac, sveučilišni profesor u Beogradu i na drugim sveučilištima te akademik Milutin Milanković nije doživio priznanje za svojeg života jer je njegov znanstveni rad potvrđen tek nakon njegove smrti.

Zbog turbulentih promjena posljednjih dvadeset godina, ljudi značajnih vrijednosti pali su u drugi plan pa se nadamo da će se to promijeniti, rekao je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.
Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović podupro je akciju SNV-a i smatra da Hrvatska treba ispraviti taj propust i Milankovića uvrstiti u srednjoškolske udžbenike. Ideju je u ime HAZU podupro tajnik razreda za prirodne znanosti Ivan Gušić s napomenom da je Milanković u sveučilišnim udžbenicima. Jedan od razloga što ga nema, osim političkih, jest taj što u hrvatskom sustavu nema predmeta koji se zove geologija, rekao je Gušić i podsjetio na dobru suradnju Milankovića i tadašnje Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, čak i u vrijeme Prvoga svjetskog rata, kad su pripadali dvjema suprotstavljenim zemljama, Austro-Ugarskoj i Srbiji.
Za upoznavanje fragmenata Milankovićeve znanosti trebalo bi organizirati cjelodnevni znanstveni skup, a za raščlanjenje njegovih učenja čak jedan semestralni kolegij, dodao je Gušić i usporedio sudbinu Milankovićeva učenja s Darwinovom teorijom evolucije.
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović podupro je kampanju, otvorio pokretnu izložbu u predvorju Ministarstva i rekao da bi se Milanković mogao naći u hrvatskim udžbenicima možda već sljedeće školske godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.