Hrvatski radio

Radio Osijek

M. Petrović najbolja mlada poljoprivrednica

10.01.2014.

15:27

Autor: Radio Osijek/HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Martina Petrović iz Vukojevaca kod Našica pobjedila je na natječaju za najbolju mladu poljoprivrednicu u Hrvatskoj projektom vezanim uz uzgoj crne slavonske svinje, autohtone hrvatske pasmine svinja.

HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, čiji je Ured početkom prosinca objavio natječaj za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika, rekla je kako je pobjednicu natječaja između 41 kandidata izabrao peteročlani stručni žiri. Bilo je više od 200 upita u vezi natječaja, ali zbog strogih kriterija prijavio se samo 41 kandidat.
Martina Petrović će se uz još 18 mladih poljoprivrednika iz drugih zemalja EU-a boriti za titulu najboljeg poljoprivrednika kojeg će žiri Europskog parlamenta izabrati 19. siječnja, a nagrada od 10.000 eura će pobjedniku biti uručena 29. siječnja na 2. europskom kongresu mladih poljoprivrednika u Bruxellesu.
Uz Petrović, hrvatski
je žiri izabrao još devet mladih poljoprivrednika koji su nagrađeni putovanjem na 2. europski kongres mladih poljoprivrednika, na kojem će sudjelovati više od 350 mladih poljoprivrednika iz EU.
Član stručnog povjerenstva Mario Njavro sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta rekao je da su kriteriji za izbor pobjednika bili veličina proizvodnje, iskustvo, inovativnost, izvozna usmjerenost i održivost projekta. Uz to, gledali su koliko je predloženi projekt povezan s tradicijom, krajobrazom te koliko je ekološki opravdan. Jedan od kriterija bila je i kvaliteta osobe mladog poljoprivrednika, obrazovanje, poduzetničko iskustvo te uključenost u različite aktivnosti u zajednici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.