Hrvatski radio

Radio Osijek

Malena i Klepetan opet su zajedno

24.03.2014.

10:56

Autor: Višnja Ružojčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ljubav ponovno cvate u najpoznatijem gnijezdu bijelih roda na svijetu, onom na dvorišnoj zgradi osnovne škole u Brodskom Varošu u Slavonskome Brodu! Nakon prijeđenih trinaest tisuća kilometara jutros oko pet sati u gnijezdo je sletio rodan Klepetan.

Već danima nestrpljivo ga je očekivala roda Malena. Zbog oštećena krila ne može letjeti pa zimuje u Brodu  gdje se  već više od  dvadeset godina o njoj  brine Stjepan Vokić. Najzaslužniji je  za uspjeh ove jedinstvene  ljubavne priče iz životinjskoga svijeta koja traje već 12 godina. Prošle je godine za svoj trud  primio i nagradu Ponos Hrvatske.

"Lijepo je vrijeme i nadao sam se Klepetanovu dolasku. Stigao je jutros oko pet sati. Kad me je vidio, najprije me sumnjičavo pogledavao, a zatim sam mu ponudio hranu koju nije odbio. To je i meni bio znak da je to stvarno Klepetan. Odmah nakon toga uzletio je prema krovu i ponio prvu granu kako bi popravio gnijezdo", rekao je Stjepan Vokičić, bivši domar područne osnovne škole u čijem dvorištu ptičji par ima svoje gnijezdo.
Na jug proteklih jedanaest jeseni leti samo Klepetan jer njegova družica ne može zato što su joj kao mladoj ptici u okolici Slavonskoga Kobaša lovci ozlijedili krilo. Malenu je zaliječio Stjepan Vokičić, koji se od tada i brine o njoj.
"Klepetan na putu prema jugu preleti oko 14.500 kilometara. Bio je prstenovan i točno znamo gdje bude tijekom leta. Ne leti direktno prema Africi, nego ide preko Bospora prema Istambulu, Iraku, Iranu, pa preko Sinaja u Afriku. Leti sve do Južnoafričke Republike. Prva jaja Malena će snijeti za desetak dana, a zatim svaka tri dana po jedno", objašnjava iskusni Vokičić, vidljivo zadovoljan što je Klepetan ponovno u Brodskom Varošu. Uz njegovu pomoć, Klepetan i Malena do sada su othranili 45 mladih roda.
Malo je poznato da je Malena imala partnera tri godine prije Klepetana, ali se on jednog proljeća nije vratio iz Afrike.
"Srce mi ispuni radost kad Klepetan dođe. Treba preći tolike kilometre, to je pravo za zamisliti se", kaže Stjepan i dodaje da mu je "srce sada na mjestu", ali pred njim je i obveza da za ljubavni par tijekom sezone pribavi dovoljno hrane jer Klepetan sam to ne može.

Ljubav dviju roda u Slavonskome Brodu skromno postiže i prve ekonomske učinke. Nedaleko od gnjezda poznatoga pernatog para otvoreno je seosko turističko gospodarstvo "U rodinom gnijezdu", a sve je više i turističkih skupina koje tijekom posjeta Slavonskome Brodu žele pogledati što rade Klepetan i Malena.
Hoće li redovito kune početi stizati i Stjepanu za njegov trud, tek će se vidjeti. Njegov trud zasad podupiru povremene donacije izazvane medijskom pozornošću, a medijska pozornost stiže sa svih strana svijeta: tekstovi i fotografije Klepetana i Malene našli su se i na stranicama čileanskih, japanskih i ruskih medija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.