Hrvatski radio

Radio Osijek

Manje nezaposlenih u kolovozu

18.09.2014.

14:40

Autor: Amoreta Bajto/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Krajem kolovoza u osječkom Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) evidentirana je 34.141 nezaposlena osoba, što je 2,4 posto manje nego u srpnju i 0,3 posto manje nego u kolovozu prošle godine godine.

Nezaposlenost se u Osječko-baranjskoj županiji u prvih osam mjeseci ove godine smanjivala prosječno za 1,4 posto mjesečno, pri čemu se povećavala u siječnju i veljači, a smanjivala od ožujka do kolovoza. Tijekom kolovoza smanjenje nezaposlenosti zabilježeno je u svim ispostavama HZZ-a u Osječko-baranjskoj županiji, a najviše u Đakovu, Osijeku i Belom Manastiru. Na kraju kolovoza 57,4 posto nezaposlenih u osječkom uredu HZZ-a čekalo je na zaposlenje duže od godinu dana i njihov se udio u odnosu na srpanj povećao za 1,2 posto, a 5 posto u odnosu na kolovoz prošle godine. U kolovozu se u evidenciju nezaposlenih prijavilo 1.727 novih osoba, što je 28 posto manje nego prethodnog mjeseca i 25,8 posto manje nego u kolovozu prošle godine. Najveći broj osoba s radnim iskustvom došao je na evidenciju HZZ-a iz prerađivačke industrije, poljoprivrede, šumarstva i ribarstva te trgovine.Iz evidentirane nezaposlenosti u kolovozu je otišlo 2.580 osoba, 7,5 posto manje nego u srpnju i 16,3 posto više u odnosu na prošlogodišnji kolovoz. Temeljem ugovora o radu u kolovozu su zaposlene 1.292 osobe, a najviše ih je zaposleno u prerađivačkoj industriji, javnoj upravi i obrani, pružanju smještaja, pripremi i usluživanju hrane, građevinarstvu i trgovini. Tijekom kolovoza poslodavci su osječkom HZZ-u prijavili 941 slobodno radno mjesto, što je 245 radnih mjesta više nego u srpnju i 138 radnih mjesta više nego u kolovozu 2013. godine. Najveći broj slobodnih radnih mjesta prijavili su poslodavci iz javne uprave i obrane, obrazovanja, prerađivačke industrije te poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.