Hrvatski radio

Radio Osijek

Manje novca Sveučilištu J.J. Strossmayera

28.01.2014.

17:21

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog smanjivanja proračunske stavke za materijalne troškove osječkom bi Sveučilištu ove godine moglo nedostajati oko 24 milijuna kuna za isplatu plaća, istaknuto je na današnjoj sjednici sveučilišnog Senata. Reduciran je i plan kapitalnih ulaganja za 2014. godinu.

Budući da je Vlada najavila rebalans proračuna, i mi ćemo morati korigirati naše planove, rekao je rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Željko Turkalj. Sredstva za materijalne troškove smanjena su za 20 posto pa će se morati pronaći neke druge načine da se omogući normalno funkcioniranje Sveučilišta, napomenuo je rektor te dodao da se procjenjuje kako bi, s obzirom na predviđeno smanjivanje sredstava te broj zaposlenih i njihove koeficijente, za plaće moglo nedostajati oko 24 milijuna kuna. Vidjet ćemo što će se događati, to je za sada planirani gubitak koji bi se mogao ostvariti do kraja godine, ali vjerujem da će, tijekom godine, financiranje iz riznice biti uredno, rekao je Turkalj.
Na pitanje novinara je li moguće smanjivanje plaća djelatnicima Sveučilišta, rektor je odgovorio nakon sjednice Senata odgovorio da "ništa nije nemoguće", ali da "ne vjeruje da će se zadirati u plaće zaposlenika, jer je to jedan osnovnih motiva za uredno ispunjavanje zadanih obveza".
S obzirom na financijske okolnosti, reduciran je i plan kapitalnih ulaganja za ovu godinu, a među investicijama, koje će se realizirati u sveučilišnom kampusu, nalaze se i dovršetak izgradnje Građevinskog fakulteta, početak radova na izgradnji Sveučilišne knjižnice te pripremni radovi za izgradnju novih zgrada Pravnog i Medicinskog fakulteta te aneksa Studentskog doma, izvijestio je Turkalj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.