Hrvatski radio

Radio Osijek

"Manje oružja - manje tragedija" i dalje traje

05.03.2014.

11:15

Autor: Radio Osijek/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na području Vukovarsko-srijemske županije pronađeno je prošle godine odbačenih 65 bombi, 32 mine, 4 950 streljiva različitih vrsta, dvije kasetne bombe, 740 metara sporogorećeg i detonirajućeg štapina, 17 kilograma eksploziva te devet kilograma baruta.

Prilikom sanacije pruge u vinkovačkom naselju Mirkovci pronađena je protupješadijska antimagnetna mina, dok je tromblonska mina pronađena na odlagalištu smeća u Vrbanji kod Vinkovcima, izvjestila je danas vukovarsko-srijemska policija. Protupješadijsku antimagnetsku minu pronašli su kraj željezničke pruge radnici koji obavljaju sanaciju.  

              

Mine su do pohranjene u skladištu Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Po podacima te PU, tijekom prošle godine na području Vukovarsko-srijemske županije pronađeno je odbačenih 65 bombi, 32 mine, 4.950 raznog vrsta streljiva, dvije kasetne bombe, 740 metara sporogorećeg i detonirajućeg štapina, 17 kilograma eksploziva te devet kilograma baruta.
Jedan od izraženijih slučajeva neodgovornog odbacivanja oružja i minsko-eksplozivnih sredstava u toj županiji zabilježen je u travnju prošle godine kada su razvrstavajući sirovine, djelatnici Centra za reciklažu sekundarnih sirovina u vinkovačkoj poslovnoj zoni "Zalužje" pronašli odbačenu ručnu kumulativnu bombu, minobacačku minu, topovski projektil, pancirno zrno topa, dva dijela projektila za ručni bacač raketa, tri komada streljiva za protuavionski top te 500 komada različitog streljiva i praznih čahura."U najvećem broju slučajeva kada govorimo o odbačenom oružju i minsko-eksplozivnim sredstvima riječ je o sredstvima iz razdoblja Domovinskog rata", napominje glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović. Ističe kako je iznimno opasnom što pojedini nesavjesni građani oružje i minsko-ekslozivna sredstva odbacuju na deponije, kanale ili druge lokacije u prirodi.
"I ovom prilikom apeliramo na građane da oružje i minsko-eksplozivna sredstva ne odbacuju u prirodu već ih predaju policiji, bez ikakvih kazni i sankcija", ističe Džigumović navodeći kako su građani PU vukovarsko-srijemskoj u 2013. godini dragovoljno predali 104 ručne bombe, 16.200 pješačkog i protuzrakoplovnog streljiva, 46 raznih vrsta mina, 43 kilograma eksploziva, 740 metara sporogorećeg i detonirajućeg štapina te devet kilograma baruta.
Džigumović savjetuje građane da oružje i eksplozivna sredstva ne donose sami u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da želju za dragovoljnom predajom prijave na broj 192 ili najbližoj policijskoj postaji. Na prijavljenu adresu doći će posebno osposobljeni policijski službenici u civilnoj odjeći i s vozilom bez policijskih oznaka koji će preuzeti oružje i sredstva. „Manje oružja, manje tragedija – izbacimo uljeza“ i dalje traje. Policija poziva i apelira na sve one, koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Napominjemo da građani ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju. Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način.

Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

/HINA/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.