Hrvatski radio

Radio Osijek

Markić se priklonila HDSSB-u

03.02.2014.

13:15

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Savezu za Hrvatsku koji čine HDSSB Vladimira Šišljagića, Hrvatska zora Milana Kujundžića, HSP Danijela Srba, Autohtona Hrvatska seljačka stranka Branka Borkovića Mladog Jastreba i još neke manje poznate stranke priklonio se i Hrast. Iako se špekuliralo da bi HRAST-ova istaknuta članica Željka Markić mogla biti čak i predsjednička kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice, Veliko je vijeće protekloga vikenda ipak odlučilo ući u koordinaciju Saveza za Hrvatsku.

Željka Markić i dalje je vrlo aktivna u građanskoj inicijativi „U ime obitelji“ koja se danas oglasila priopćenjem u kojem ističu: „U okolnostima iznimno teške gospodarske situacije u kojoj svaki dan raste broj nezaposlenih, u kojima se uhićuje sindikalnog vođu uoči najava o prvom generalnom štrajku u 23 godine hrvatske države, u kojima se SDP i HNS, stranke na vlasti, bave frakcijskim borbama – drago nam je da oporbene stranke razgovaraju o proširenju svoje suradnje i pronalaženju novih dodirnih točaka te da interese hrvatskih građana i hrvatske države stavljaju ispred osobnih interesa.“

Željka Markić je dobrodošla u koordinaciju „Savez za Hrvatsku“, no razgovori o tomu još nisu konkretizirani – istaknuo je predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić. Za Radio Osijek je istaknuo kako je Savez otvoren sve stranke, udruge, građanske inicijative i istaknute političke pojedinci koji njeguju domoljublje, koji su nacionalno osviješteni i koji su spremni staviti se u službu politike koja će se boriti za standard hrvatskog čovjeka. Ujedinjeni su oko istih političkih stajališta i zauzimaju poziciju desnoga centra. Razdvajanje na lijevo i desno u sadašnjoj političkoj praksi, bar kada je o dvjema velikim strankama riječ, ne postoji, kaže Šišljagić i tvrdi kako niti je HDZ desno niti je SDP lijevo, nego su to nekakve miks-politike koje u ovako složenoj i teškoj situaciji nemaju smisla.

Savez za Hrvatsku se okuplja u sklopu priprema za izbore za Europski parlament, no Šišljagić je uvjeren da će „iznjegovati dugoročniju suradnju i biti velika snaga i na svim ostalim izborima, od predsjedničkih, parlamentarnih do lokalnih.
Savez za Hrvatsku čine je ABH (Akcija za bolju Hrvatsku), AHSS (Autohtona- Hrvatska seljačka stranka), HDSSB (Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje), HNV (Hrvatsko nacionalno vijeće), HSP (Hrvatska stranka prava), HRAST Pokret za uspješnu Hrvatsku, HZ (Hrvatska zora stranka naroda), OS (Obiteljska stranka) i ZZH (Zavjet za Hrvatsku). „Cilj nam je osnažiti demokraciju i politički pluralizam u Republici Hrvatskoj i promijeniti dosadašnju kontinuiranu dominaciju samo dvije stranke“, poručuju u priopćenju kojim pozivaju na predstavljanje Saveza u srijedu, 5. siječnja u "5 do 12" u Zagrebu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.