Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodni dan obitelji

15.05.2014.

00:02

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni je dan obitelji koji će Humanitarna udruga „Rijeka ljubavi“, u suradnji s Upravnim odjelom za zdravstvo i socijalnu skrb grada Osijeka obilježiti prigodnim programom. Gradska i sveučilišna knjižnica cijeli tjedan provodi kreativne radionice kojima je poveznica upravo obitelj. Ove je godine 20. obljetnica obilježavanja dana posvećenog obiteljima.

Rijeka ljubavi poziva sve obitelji da im se pridruže u 11 sati na Trgu Ante Starčevića – najavljuju bogati program u kojem će sudjelovati plesači Plesnog studija Shine, djeca iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, djeca iz dječjih vrtića Sjenčica i Dugine Boje, učenici Osnovne škole Sveta Ana, volonteri Crvenog križa i članovi Doma za psihički bolesne na Divaltovoj. Kako najavljuje predsjednica Rijeke ljubavi Štefica Čučak, pripremljeni su razni paketići i slastice, a majka koja dođe s najvećim brojem djece bit će prigodno nagrađena. „Pripremamo i druga brojna iznenađenja”, kaže Čučak i dodaje da će se cijeli program, u slučaju lošega vremena, preseliti u Esseker centar.
Odjel za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek od ponedjeljka već u Igraonici i igroteci organizira kreativne radionice pod nazivom „Obiteljski tjedan“. Mališani su već crtali svoje obitelji, čitali obiteljske priče, a danas, na sam Međunarodni dan obitelji od 17 do 18,30 je obiteljska družionica. Tjedan završava čitateljskim izazovom u subotu, 17. svibnja od 9,30 do 10,30, kada će se naglas čitati priče o obitelji.

Ujedinjeni su narodi 15. svibnja proglasili Međunarodnim danom obitelji 1993. godine. Slogan pod kojim je prvi puta godinu dana kasnije on obilježen bio je “Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece”.
Međunarodni dan obitelji se počeo obilježavati s ciljem da se naglasi važnost obitelji kao osnovnog elementa svakog društva, odnosno da se potakne djelovanje društva u korist obitelji, donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitetu života obitelji, te pružanje podrške uvažavanja obiteljskog života, tradicija i običaja. Sve države su pozvane da svojim obiteljima garantiraju jednakost i ljudska prava, potiču zajedništvo u obavljaju kućanskih poslova i odgovornosti uz eliminiranje svake diskriminacije po spolu, pružaju im mogućnost zapošljavanja, omoguće im obrazovanje i pomognu im da same brinu o sebi i pridonose razvoju društva.
Toga dana su i sve obitelji pozvane da proslave svoje zajedništvo, vezanost i ljubav koju osjećaju jedni prema drugima, u zajedničkim aktivnostima i uživanju jedni s drugima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.