Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodni dan sestrinstva

12.05.2014.

14:14

Autor: Sanja Račić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni je dan sestrinstva koji se obilježava pod sloganom Medicinske sestre snaga za promjene "Životni potencijal prema zdravlju". U Osijeku medicinske sestre i tehničari raznim akcijama sve do četvrtka skreću pozornost na svoje zanimanje.

Kako bi s građanima obilježili Međunarodni dan sestrinstva na osječkom je Trgu Ante Starčevića organizirano mjerenje krvnoga tlaka i šećera. Dijeljeni su leci i kroz razgovor su ih upoznali s posebnostima svog zanimanja.

Međunarodno vijeće medicinskih sestara (ICN) ove godine jasno naglašava kako su upravo medicinske sestre snaga za promjene i ključne u promicanju, očuvanju i poboljšanju kvalitete zdravlja. O tome je Udruga studenata sestrinstva govorila na posebnoj prezentaciji na Medicinskom fakultetu u Osijeku, a u utorak, 13. svibnja taj će studij biti predstavljen učenicima četvrtih razreda Medicinske škole. Bit će to prigoda za testiranje njihova znanja na posebnom kvizu, a i za radionicu prve pomoći. 

1860. godine Florence Nightingale otvorila je prvu školu za medicinske sestre pri Sant Thomas bolnici u Londonu. U spomen na rođendan Florence Nightingale, začetnice sestrinstva kao struke, obilježava se Međunarodni dan sestrinstva, 12. svibnja, kao jedan od najznačajnijih događaja na području sestrinske profesije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.