Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodni dan žena

07.03.2014.

19:25

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osmi se ožujka tradicionalno obilježava kao Međunarodni dan žena. Svim ženama želimo sretan njihov dan!

Diljem Osijeka prigodnim će se programima obilježiti Međunarodni dan žena.

Konferenciju za novinstvo održat će osječki ogranak Hrvatskih laburista - Stranke rada, a upozorit će na to zašto je - kako tvrde - naše radno zakonodavstvo diskriminirajuće za radnice. Govorit će predsjednik ogranka Bruno Zorić i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Silvija Dološić.

Mladi HDSSB-a grada Osijeka dijelit će prigodne darove na Trgu slobode s početkom u 10 sati i 30 minuta.

Na istome mjestu Shomy i Vuki i Udruga "Osmijeh Osijek" u 11 sati organiziraju zabavno plesni program, uz podjelu ruža damama.

Nova Akropola priređuje predavanje naslovljeno "Duša žene" koje u Muzeju Slavonije počinje u 19 sati.

Gradonačelnik Ivan Vrkić pridružit će se navečer umirovljenicima na Zelenom polju.

A u povodu Dana žena druženje ograniziraju i Policijska uprava osječko-baranjska i Udruga "Click". U programu pod nazivom "Žena može" u "Klub Galeriji Magis" nastupit će darovite pjesnikinje, glazbenice i slikarice. Početak je u 20 sati.

I za kraj izdvajamo lijepu gestu organizatora lige "Zdravo trčanje" koji su današnje, 12. kolo naslovili "Women's Day". Utrke počinju u 16 sati kod Iktusa, a pripadnice ljepšeg i nježnijeg spola bit će oslobođene startnine.

POVIJESNI PREGLED

Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila prosvjedovale su 8. ožujka 1857. u New Yorku, zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Prosvjednike je rastjerala policija, a žene su osnovale sindikat dva mjeseca poslije.na isti se nadnevak, 8. ožujka prosvjedovalo i slijedećih godina, a posebice se pamti okupljanje 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. u Kopenhagenu je održana prva Međunarodna ženska konferencija u organizaciji Socijalističke internacionale, a na njoj je, na prijedlog Klare Zetkin, 8. ožujka proglašen Međunarodnim danom žena.            

                                           

Iduće je godine  obilježen u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Uoči Prvog svjetskog rata žene diljem Europe 8. su ožujka 1913. održale demonstracije za mir. 

                                              

                                         Upravo su peterburške radnice svojim štrajkom obilježile početak velikih prevrata u Rusiji 1917. godine. Štrajk koji je započeo 23. veljače po Julijanskom kalendaru (8.ožujka po Gregorijanskom kalendaru) kulminirat će boljševičkim preuzimanjem vlasti koja će potom taj datum proglasiti Danom žena. Ovaj običaj kasnije preuzimaju ostale, posebice socijalističke, zemlje. 8. ožujak kao Međunarodni dan žena 1975. godine potvrđuje i organizacija Ujedinjenih naroda.

                                       

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.