Hrvatski radio

Radio Osijek

Međunarodno ocjenjivanje meda u Osijeku

08.08.2014.

10:17

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šesto međunarodno i četvrto regionalno ocjenjivanje međa održava se u Osijeku u organizaciji UP SIB "Radilica". Godina je, nakon 1951., klimatski najlošija za pčelare, no na natjecanje je stiglo 111 uzoraka iz Mađarske, Srbije, po prvi puta iz Rumunjske te Hrvatske.

"Nakon mjerenja vlage u uzorcima, obavlja se organoleptičko ocjenjivanje za koje je "Radilica" sigurala - za sada jedina u Hrvatskoj - samostalno osvjetljenje za svakog pojedinog ocjenjivača", rekao nam je Milan Kramer dopredsjednik Udruženja te istaknuo da vrste koje dobiju visoke ocjene na osječkom ocjenjivanju gotovo redovito postignu i dobre rezultate na svjetskim natjecanjima. Iako je ova godina loša za pčelare zbog klimatskih uvjeta, prikupljeno je i ocjenjeno 90 uzoraka: ukupno je pristiglo iz Hrvatske 90 uzoraka, iz Slovenije 4 uzorka, Mađarske 5 uzoraka, Srbije 8 uzoraka i prvi puta iz Rumujnske 4 uzorka meda.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.