Hrvatski radio

Radio Osijek

Memorijal Ive Kerdića - triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku

14.07.2022.

20:56

Autor: Ana Mitar Šimić

Muzej likovnih umjetnosti Osijek

Muzej likovnih umjetnosti Osijek

Foto: - / -

U sklopu Osječkog ljeta kulture u Muzeju likovnih umjetnosti otvorena je izložba Triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike. Memorijal Ive Kerdića tradicionalna je manifestacija koja se ove godine održava četrnaesti put i jedina je nacionalna izložba koja obuhvaća minijaturno područje kiparstva, dajući pritom priliku umjetnicima koji se ostvaruju u tom području izložiti recentna ostvarenja. 

Radi se o tradicionalnoj manifestaciji koja se sukladno programu i praksi dosadašnjih izložbi sastoji od selekcije suvremenog medaljerstva i male plastike te zasebne tematske ili samostalne izložbe. Ove godine predstavlja se 13 umjetnika u dionici medaljerstva i 27 umjetnika u dionici male plastike. 

Samostalnom izložbom pokazao se javnosti i akademski kipar Janko Petrović, a ove godine priređena je i izložba kipara i medaljera Zdravka Brkića. 

Zadnji dio manifestacije čine studentski radovi, a ove godine to su radovi studenata umjetničkih akademija iz Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka. Tragom prošlog triennala, ove godine dodijeljene su nagrade za životno djelo koja je pripala kiparu i medaljeru Zdravku Brkiću, Grand prix je osvojio Matko Mijić za izložene radove u dionici medaljerstva i posebna priznanja dodijeljena su Mati Andriću , Maji Krstač-Lukač i Marku Babiću.

Stručni žiri koji je ove godine nakon javnog natječaja dodijelio nagrade bili su akademski kipar Damir Mataušić, muzejska savjetnica i voditeljica Zbirke plaketa i medalja Hrvatskog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu Tatijana Gareljić, akademski kipar Luka Petrinjak, sveučilišni specijalist kiparstva Daniel Zec i kustosica Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku Mateja Moser. Počasne medalje XVI. Memorijala Ive Kerdića izradio je jedan od najistaknutijih autora u području medaljerstva i male plastike - Damir Mataušić. Dvostrana medalja izrađena je od mesinga na aversu sadrži jednostavno grafičko rješenje koje opisuje XVI. Memorijal, a revers otkriva dva portreta: Vinka Zlamalika i Bogdana Mesingera, ključnih ličnosti Memorijala. Sredinu medalje ispunjavaju prezimena svih važnih umjetnika koji tradicionalno sudjeluju na ovoj manifestaciji. 

 Time se odaje počast značajnim ličnostima Memorijala od njegova začetka sve do danas. 


Više o Memorijalu poslušajte u razgovoru s kustosicom Matejom Moser

Razgovor s kustosicom Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku, Matejom Moser

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.