Hrvatski radio

Radio Osijek

Mesić : Nisam zapovjedio radove u Sibinju

13.02.2014.

13:33

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na suđenju bivšem zapovjedniku Hrvatske kopnene vojske Mladenu Kruljcu i još petorici optuženih za korupciju na štetu općine Sibinj danas je svjedočio bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Izjavio je kako nikome nije dao bilo kakvu zapovjed za infrastrukturne radove, koje je HV izveo u toj općini, ali da je tadašnji načelnik Glavnoga stožera general Josip Lucić, bez izričitog spominjanja općine Sibinj, Kruljcu dao uputu o tome kako postupati, što se "može shvatiti i kao zapovjed".

U svome današnjem iskazu Mesić je kazao da ga je na primanju u povodu Dana državnosti, 2007. ili 2008. gradonačenik Slavonskog Broda Mirko Duspara pitao može li vojska pomoći tome gradu u izvođenju infrastrukturnih radova, kao što to radi u drugim slučajevima, ali s obzirom da on o tome ne odlučuje, upit su prenijeli generalu Luciću, koji je bio na istom primanju. Mesić tvrdi kako je Lucić rekao da se sve to može napraviti u okvirima obuke vojnika inženjerijskih postrojba, jer se to radilo često, u slučajevima poplava i elementarnih nepogoda, ali i kada je inženjerija imala obuku u gradnji cesta ili mostova.
"Budući da je general Lucić rekao je da on ne pravi plan obuke, već da to radi general Kruljac, pozvali smo Kruljca, rekli mu što se traži, a on je rekao da se to može napraviti u okvirima obuke, s time da lokalna zajednica, ako bude bilo viška materijalnih troškova, taj višak mora platiti", pojasnio je Mesić.
Na upit Kruljčeva odvjetnika Branka Šerića je li na primanju bilo govora o radovima u općini Sibinj Mesić je izjavio kako je bilo načelnog razgovora da se jedinicama lokalne samouprave, bez preciziranja o kojima je riječ, koje zatraže pomoć vojske to omogući. Mesić se međutim ne sjeća je li Sibinj bio spomenut, ali je ostavio mogućnost da je to bilo moguće.
"Lucić se obratio svima nama, ali je izričito rekao da se više ne trebaju obraćati njemu, već da će to obaviti Kruljac", rekao je Mesić. Dodao je da u vojsci, osim pismenih, postoje i usmene zapovjedi te da je Lucićevo obraćanje Kruljcu bilo "uputa kako da radi, da nastavi kao što je i do sada radio, a to se može shvatiti i kao zapovjed". Ustvrdio je kako nije znao koji će se radovi obavljati na području Slavonskog Broda, ali mu je poznato da se u HV-u donosio godišnji plan izvođenja infrastrurkturnih radova inženjerije te da se taj plan tijekom godine može i mijenjati, prema istom postupku na koji se i donosi. Dodao je kako ga je optuženi Kruljac, tijekom više posjeta područjima na kojima je radila vojska, obavješćivao o tome gdje se vojska angažira i da je dolazilo do promjena plana inženjerijskih infrastrukturnih radova.
Mesić je također izjavio da od nadležnih službi nije dobivao izvješća o nepravilnostima i manipulacijama u izvođenju radova, već informacije da vojne postrojbe uredno pomažu lokalnim samoupravama i da je sve u skladu s pravilima u Hrvatskoj vojsci.
Zbog sumnje da su zlouporabom položaja i ovlasti, primanjem mita te poticanjem na ta kaznena djela općinu Sibinj oštetili za preko 58 milijuna, a državni proračun za više od tri milijuna kuna, uz Kruljca je optužen i bivši načelnik općine Sibinj Ivica Batinić, bivši članu općinskog poglavarstva Ivan Mišković, poduzetnik Ivan Rimac, bivši čelnik brodsko-posavskog HDZ-a Zdravko Sočković te autoprijevoznik Željko Garić. Uskok ih tereti da su od rujna 2007. do sredine 2008., protivno odlukama Vlade koja je općini darovala zemljište za izgradnju zone malog gospodarstva, parcele velike vrijednosti dali unaprijed odabranim tvrtkama i osobama i to ispod stvarne cijene, kako bi se financijski okoristili. Kako bi dodatno povećali vrijednost zemljišta s Kruljcem su navodno dogovorili izvođenje radova, nakon čega je HV obavio posao, protivno zapovjedi načelnika Glavnoga stožera kojom se zabranjuje uporaba inženjerije na radovima koji nisu za potrebe vojske. Državni proračun time je, smatra Uskok, oštećen za više od tri milijuna kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.